Društvo

Udruženje "Mrvice" doniralo tople krevetiće Klinici za dječije bolesti

Udruženje "Mrvice" doniralo tople krevetiće Klinici za dječije bolesti
Foto: N.N. | Udruženje "Mrvice" doniralo tople krevetiće Klinici za dječije bolesti

BANJALUKA - Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice", doniralo je danas Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske devet toplih krevetića, a jedan bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a, zahvalio se  Udruženju za sve što je do sada uradilo za klinički centar i naglasio da je UKC postao jedna od najboljih zdravstvenih ustanova u regionu.

"U pripremi je rekonstrukcija ginekološke i pedijatrijske klinike, tako da će novoređenčad imati mnogo bolje uslove, odnosno najbolje u regionu", dodao je Đajić.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti rekao je da o značaju donacije najbolje govori činjenica da su u prva dva mjeseca ove godine na Odjeljenju neonatologije imali 136 pacijenata, od kojih je 30 odsto prijevremeno rođene djece kojoj je potreban adekvatan smještaj, odnosno topli krevetić.

"Ta djeca pored terapije zahtjevaju da imaju adekvatan smještaj, odnosno taj topli krevetić, iz razloga što oni sami ne mogu obezbjediti dovoljnu količinu toplote. Do sada smo koristili inkubatore, a sa ovih devet toplih krevetića i pet inkubatora koji su u fazi nabavke bićemo spremni da primimo svu djecu", pojasnio je Mirošljević.

Danka Mirjanić, predsjednica Udruženja "Mrvice", istakla je da je ovo treća godina od kako imaju akciju "Ljubičasti novembar" radi podizanja svijesti javnosti o prijevremenom rođenju beba,  a ove godine slogan akcije je bio "Za topli zagrljaj".

"Taj topli zagrljaj je nešto što je nama majkama znači mnogo, oni su zapravo jedna nada i pokazatelj da će naša djeca uskoro krenuti kući. Zahvaljujući svim privatnicima i institucijama koje su se odazvale i kroz humanitarni broj, prikupljeno je 36.000 KM pomoću kojih smo nabavili ove tople krevetiće", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije