Društvo

Vakcina jedna od najvećih tekovina savremene medicine

Vakcina jedna od najvećih tekovina savremene medicine
Foto: Dijana Petrušić | Vakcina jedna od najvećih tekovina savremene medicine

BANJALUKA – Povodom Svjetske/evropske sedmice imunizacije, koja se ove godine obilježava od 22. do 26. aprila, Instititut za javno zdravstvo Republike Srpske organizovao je stručni skup kojem su prisustvovali pedijatri, epidemiolozi, te predstavnici zdravstvenih ustanova koje su uključene u proces imunizacije u Srpskoj.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, istakao je da su epidemije morbila i velikog kašlja u pojedinim područjima u Srpskoj nastale upravo zbog nevakcinacije, te naglasio da je vrlo važno upotpuniti cijeli program imunizacije i preventivno djelovati.

Prema njegovim riječima, obilježavanjem Evropske sedmice imunizacije daje se na značaju onome što je vrlo važno - prevenciji, kako ne bi došlo do razvoja određenih oboljenja, prije svega djece, pa i odraslih.

Bojan Đenić, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekao je da je obuhvat vakcinacije djece u Srpskoj u prvoj godini 90 odsto, obuhat vakcinacije MRP vakcine u prvoj dozi 62 odsto, a u drugoj dozi 76 odsto, što je, kako je naglasio, daleko ispod kolektivnog imuniteta od 95 odsto.

"Upravo to sada i jeste razlog pojave epidemija morbila i velikog kašlja u Srpskoj", izjavio je Đenić.

Đenić je istakao da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske aktivno učestvuje u Evropskoj sedmici imunizacije, te da i ove godine ukazuju na važnost imunizacije kao prevencije, te na važnost same vakcinacije.

On je istakao da su u Republici Srpskoj trenutno aktivne dvije epidemije - epidemija morbila, kojima je zaraženo 44 ljudi, te velikog kašlja, kojim su zaražena 133 lica.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci istakao je da su datumi, poput Evropske sedmice imunizacije, jako važni za podsjećanje na značaj imunizacije i programa vakcinacije koje sprovodi Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Ovih dana smo intenzivno razgovarali i pravimo program i plan kako bismo dodatno napravili edukacije, ne samo za studente, već i za zdravstvene radnike i to u saradnji sa Institutom", rekao je Škrbić.

Slaven Krajina, pedijatar Doma zdravlja iz Doboja smatra da je vakcina jedna od najvećih tekovina savremene medicine i jedno od najboljih dostignuća kojim se mogu na siguran način prevenirati mnogo teška oboljenja.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije