Društvo

Plivanje za Časni krst širom Srpske, poznati prvi pobjednici

Plivanje za Časni krst širom Srpske, poznati prvi pobjednici
Foto: Srna / Trebinje | Plivanje za Časni krst širom Srpske, poznati prvi pobjednici

TREBINJE - Šesnaestogodišnji Veljko Jovanović pobjednik je tradicionalnog plivanja za Časni krst, koje je povodom Bogojavljenja organizovano na Trebišnjici.

U plivanju je učestvovalo više od sedamdeset takmičara, a Jovanović je nagrađen zlatnikom.

Jovanović je rekao novinarima da je ovo treći put kako pliva za Časni krst, a prvi put da je pobijedio.

"Osjećaj je divan, ne mogu ga opisati riječima. Mogu samo da kažem da mi dosta znači. Od svih medalja koje sam mogao da osvojim na plivanju ovo je najvažnija", rekao je Jovanović.

Najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja na rijeci Trebišnjici ove godine bio je jedanaestogodišnji Srđan Kurtović koji je prvi put plivao za Časni krst.

Jedina žena koja je plivala bila je Lorens Lola Milinić iz Švajcarske, koja je istakla da joj mnogo znači što je imala priliku da pliva za Časni krst u Trebinju.

Tradicionalnom plivanju za Časni krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobražanja Gospodnjeg, a potom tradicionalno formirana litija do rijeke Trebišnjice, gdje je obavljeno i vodoosvećenje. 

Nemanja Lero pobjednik u Bileći

Bilećanin Nemanja Lero (26) pobjednik je Bogojavljenskog plivanja za Časni krst koje je organizovano na Bilećkom jezeru.

Leri je ovo drugi put da učestvuje u Bogojavljenskom plivanju u Bileći, te ističe da mu je zadovoljstvo da je ove godine prvi doplivao do Časnog krsta.

Pobjednik Bogojavljenskog plivanja za Časni krst nagrađen je zlatnikom.

Foto: Srna - Bileća
Foto: Srna - Bileća

Najmlađi učesnik plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru ove godine bio je trinaestogodišnji Luka Olgin Dunđerović, a najstariji šezdesetsedmogodišnji Luka Parežanin.

U ovogodišnjem plivanju za Časni krst na Bilećkom jezeru učestvovalo je 35 takmičara.

Prethodno je u Sabornom hramu Svetog Save služena Sveta liturgija.

Organizator Bogojavljenskog plivanja za Časni krst je Crkvena opština Bileća, a ove godine plivanje za Časni krst na Bilećkom jezeru održano je treći put.

U Derventi do krsta prvi doplivao

Petnaestogodišnji Nemanja Balešević danas je prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi.

Balešević, koji prvi put učestvuje u plivanju, nada se da će i naredne godine učestvovati.

"Bilo je hladno, ali je lijep osjećaj. Danas je veliki praznik i bila mi je želja da učestvujem.", rekao je Balešević.

U plivanju za Časni krst učestvovalo je sedam momaka i jedna djevojka.

Među učesnicima ove godine bila je i dvadesetogodišnja Aleksandra Đurić iz Gornjih Palačkovac kod Prnjavora, koja kaže da joj duže vrijeme imala želju da pliva za Časni krst.

Protonamjesnik Ilija Jović rekao je da su i ove godine Crkvena opština Derventa i derventska parohija organizovale osveštanje Bogojavljenske vodice i plivanje za Časni krst.

On je svim učesnicima zahvalio, kao i vjernom narodu koji je prisustvovao današnjem obilježavanju praznika.

Povodom Bogojavljenja prvo je služena liturgija u Sabornom i Spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi, a potom je litija krenula do Starog mosta gdje su sveštenici osveštali vodicu.

Časni krst od hrama do Starog mosta 18. put nosio je Stanoje Simić, a potom ga spustio u vodu, te je novčanim prilogom nagradio plivača koji je prvi doplivao do krsta, ali i ostale učesnike.

"Čast je nositi Časni krst. Svim vjernicima širom svijeta čestitam današnji praznik", rekao je Simić.

Benjamin Mauzer Vitez Časnog krsta u tesliću

Teslićanin Benjamin Mauzer prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću i osvojio titulu "Viteza Časnog krsta".

Mauzer, koji treći put učestvuje na ovoj manifestaciji, nagradu je posvetio svim Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i očuvanju pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori.

Vitezu Časnog krsta uručena je novčana nagrada, prelazni Časni krst u vlasništvo od jedne godine, te diploma viteza Časnog krsta. Za ostale učesnike obezbijeđene su novčane nagrade.

Starješina Srpskog sokolskog društva "Sveti Petar Cetinjski" Slavoljub Petričević rekao je novinarima da u plivanju učestvovao 31 takmičar iz Teslića, Modriče i Šamca.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da Srpska pravoslavna crkva, Srpsko sokolsko društvo "Sveti Petar Cetinjski" i Svetosavska omladinska zajednica uz podršku opštinske uprave osmu godinu zaredom organizuju bogojavljensko plivanje za Časni krst.

U Hramu Presvete Trojice prethodno je služena sveta liturgija, nakon čega je uslijedilo veliko bogojavljensko osveštanje vode, a potom i svečana litija do Velike Usore. 

Branka Jotanović pobjednik u Kotor Varošu

Branka Jotanović pobjednik je plivanja za Časni krst na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu, koje je bodrilo oko tri hiljade posjetilaca.

Jotanovićeva, koja je bila među 19 takmičara, dobila je zlatni dukat koji je darovala Ljerka Petrović, umjetničkom slikom Gorana Čupića i zastavama Republike Srpske i Vojske Srpske koje joj je uručio načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Jotanovićeva je rekla da je plivanjem za Časni krst ispunila svoju dušu vjerom u Boga.

"Zahvalila bih se svima koji su organizovali ovu manifestaciju i nadam se da će nas narednih godina biti još više. Svim momcima koji su učestvovali čestitam, jer smo mi svi zajedno pobjednici", rekao je Jotanovićeva.

Pokloni su uručeni i pobjednicima prethodna tri bogojavljenska plivanja za Časni krst Borislavu Bogdaniću, Bojanu Maksimoviću i Karađorđu Marinkoviću, kao i najmlađem takmičaru Danielu Kršiću.

Prije plivanja za Časni krst služena je liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu, odakle je kroz grad krenula svečana litija ka mostu u naselju Kotor, gdje je osveštana voda i krst spušten u Vrbanju.

Za sve učesnike plivanja za Časni krst načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan obezbijedio je majice kao trajnu uspomenu na ovaj dan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije