Društvo

Vukovi kruže oko sanskih sela, šakal ustrijeljen u Priječanima

Vukovi kruže oko sanskih sela, šakal ustrijeljen u Priječanima
Foto: Ilustracija | Vukovi kruže oko sanskih sela, šakal ustrijeljen u Priječanima

SANSKI MOST, BANJALUKA - U blizini nekoliko podgrmečkih sela na području općine Sanski Most primijećeni su ovih dana brojni vukovi, koji su se u nekoliko navrata približili domaćinstvima, što je uznemirilo mještane.

Prema riječima poljoprivrednog proizvođača Sakiba Dugalića, u blizini sela Kruhari uočeno je desetak vukova, a on je zabrinut i strahuje da bi mogli napasti stoku. Kaže kako je primijetio vučje tragove u blizini štala sa stokom i dodaje kako mu je nestao jedan pas čuvar.

"S velikom vjerovatnoćom sumnjam da je postao hrana vukovima, jer oni, kada se radi o psima, primjenjuju lukavu taktiku. Psu se prikrade vučica i zavede ga, a kada on krene za njom, u zasjedi ga dočeka čopor i tu mu je kraj", objašnjava Dugalić. Dodaje kako se događalo da vukovi napadnu ovce i drugu stoku, a jednom prilikom su provalili u štalu te usmrtili nekoliko goveda.

U Lovačkom društvu "Sana" su potvrdili da su primili dojavu mještana i kažu da su njihovi lovočuvari evidentirali dva veća čopora. Dodaju kako ovakva situacija nije neobična u zimskom periodu jer su vukovi u potrazi za hranom, te se vlasnicima stoke savjetuje oprez.

"Snježni pokrivač na obroncima Grmeča na pojedinim mjestima dostiže preko jednog metra, pa vukovi u takvim uslovima teško dolaze do hrane. Zbog toga se u potrazi za njom spuštaju u niže predjele, a iz razloga što je veliki broj domaćinstava na ovom prostoru razrušen i napušten tokom proteklog rata vukovi bez straha dolaze u blizinu sela", kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva "Sana".

U ovom društvu ističu kako je lov, zbog visine snježnog pokrivača u planinskim područjima, privremeno obustavljen, što pogoduje vukovima.

Probleme ne čine samo vukovi, več i šakali. Tako su u Lovačkom udruženju "Zmijanje" Banjaluka kazali da je u Priječanima, nadomak Banjaluke, prije nekoliko dana primijećen šakal, koji je odstrijeljen.

"Primijećeno je spuštanje šakala ka selima. Uobičajeno je da u ovim područjima ima šakala, koji obitavaju blizu stoke i naseljenih mjesta", pojasnili su u LU "Zmijanje" za "Nezavisne".

Prema njihovim riječima, šakali su pojedinim mještanima pravili štetu, pa se desi da mještani pomisle da su u pitanju psi, a ispostavi se da su šakali.

"Vukovi se, kada je u pitanju banjalučko područje, obično mogu naći gore u Bočcu, oko planina Čemernica i Tisovac, tako da su oni tu i tu je njihovo stanište. Oni imaju svoje uobičajene migracije i nemaju promjene, za razliku od šakala, koji se spuštaju sve bliže nasljenim mjestima", ističu u ovom udruženju.

Milan Drageljević, predsjednik LU "Prosara" Gradiška, kazao je da šakala ima sve od Srpca do Kozarske Dubice.

"Šakala ima svuda, kada je ova regija u pitanju. Zasad nisu pravili značajniju štetu", kazao je Drageljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije