Društvo

Za drva daju i auto

Za drva  daju i auto
Za drva daju i auto

BANJALUKA - Brojna bh. domaćinstva još se nisu snabdjela drvima za ogrev, za kojim vlada prava pomama, a u nedostatku novca, pri kupovini se nude i vlastita vozila.

Kako su temperature sve niže, a dubioza u novčanicima sve veća, oni koji nemaju novca, osim automobila, nude i skutere, kosilice, računare, televizore i slično.

S obzirom na to da je, prema tvrdnji statističara, prosječna plata u BiH "teška" 830 maraka, nije ni čudno što je kupovina ogreva spala na razmjenu, jer veća domaćinstva, za čije je zagrijaevanje potrebno 15 kubnih metara iscijepanog drveta, za tu će stavku morati da izdvoje oko 1.050 KM.

"Prije nešto više od dvije sedmice postavio sam oglas za prodaju bukovog drveta. Javilo mi se tek nekoliko mušterija. Bolje reći, ispostavilo se da i nisu mušterije, već zovu, a nemaju para. Pitaju da mi daju neku stvar, na primjer TV za nekoliko metara drva. Jedan me zamolio da mu prodam drva, a da mi plati kad bude imao", priča nam trgovac drvima iz Banjaluke.

To što građani za drva nude automobile i kućne aparate, Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor, tumači kao "zadnji momenat priče o krizi".

"Mnogo je ljudi koji drva nisu nabavili, niti će biti u prilici da ih kupe. Drugi ih kupuju u zadnji momenat, za šta im treba oko 700 maraka. Dakle, treba im prosječna plata, a da ne govorimo o onima koji primaju minimalnu platu", kaže Marićeva.

Mnogi drva nisu nabavili niti će biti u prilici da ih kupe

Svjesni su krize i u Savjetu sindikata RS, gdje kažu da je drastično pala kupovna moć građana. Ističu u Savezu da se plaše da će biti onih koji neće uspjeti da kupe drva, zbog čega će se smrzavati.

"Ostalo je da se ono što ima u kući založi i proda u bescijenje, kako bi se prehranilo, platila struja ili obezbijedilo grijanje. Ovo je alarmantno stanje. Ključno je pitanje kako će da prežive oni koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, ili oni čija su primanja 160 maraka, a završili su svoj radni vijek", navode u Savezu sindikata RS.

U Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH ističu da je zagrijavanje prostorija na čvrsta goriva znatno povoljnije od drugih načina, ali da drva, ipak, mnogima nije lako nabaviti.

"Nažalost, najugroženije kategorije stanovništva nisu u mogućnosti osigurati materijalna sredstva za nabavku drva ili uglja. Iz tog razloga se traže ovakvi načini zamjene ili razmjene kako bi se ipak osigurali da za nadolazeće hladnije dane imaju drva za ogrev", navodi Dragan Doko, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH.

Ukoliko i vi živite u kući koju narednih mjeseci planirate zagrijavati drvima, pravo je vrijeme da se pozabavite nabavkom, jer toplih dana više nema na vidiku.

Prema dugoročnoj prognozi, u narednih sedam dana maksimalna dnevna temperatura u Banjaluci neće biti veća od 16 stepeni, a jutra će biti jako svježa, pa su za subotu prognozirana -2 stepena Celzijusova.

Ako nam je za utjehu, stručnjaci uvjeravaju da će naredno godišnje doba na našem podneblju biti umjereno, u višegodišnjim granicama, što je dobra vijest, budući da strani eksperti prognoziraju da će Evropa biti suočena s jednom od ekstremno hladnih zima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije