Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Advokati gardista otkriće ime tajanstvenog oficira

 Advokati gardista otkriće ime tajanstvenog oficira
Advokati gardista otkriće ime tajanstvenog oficira
Agencije

BEOGRAD - Advokati porodica ubijenih gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića narednih dana otkriće ime tajanstvenog oficira Vojske SCG koga smatraju ključnim svjedokom tragedije u kasarni Topčider, 5. oktobra 2004. godine, saznaju "Novosti".

Oni će, kako saznaje taj beogradski list, prethodno tražiti od tužilaštva da ga uvrsti među svjedoke i da bude saslušan pred Višim sudom u Beogradu.

Prema mišljenju advokata, njegov iskaz "mogao bi da bude ključan u rješavanju slučaja".

"Ime ovog čoveka nalazi se na spisku ljudi koji su bili pobrojani kao prisutni u kasarni kada se dogodila tragedija. Uz konsultacije sa porodicama, odlučili smo da ne iznosimo ime ovog oficira pre nego što tužilaštvu predamo zahtev", rekla je za "Novosti" Olgica Batić, advokat porodice Jakovljević.

List piše da je i haški pritvorenik Ratko Mladić potvrdio holandskom istražnom sudiji da je taj, nekada visokopozicionirani pripadnik vojske, bio u kasarni Gardijske brigade.

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić je na saslušanju o slučaju "Topčider" negirao svoju umješanost u taj događaj, ali je naveo ime oficira koji je na dan ubistva boravio u objektu "Karaš".

List piše da se o prisustvu tajanstvenog oficira u vrijeme ubistva gardista "šuška" već godinama, iako je spisak svih osoba koje su kritičnog dana bile u blizini objekta "Karaš", makar na papiru, odavno zaključen.

"U jutarnjim časovima 5. oktobra 2004. godine u kasarnu je ušlo 16 osoba" - stoji u evidenciji ulazaka u "Karaš", a prenose Novosti.

To su Dragan Sotirov, Marko Kovačević, Dragan Petrović, Vlada Mijailović, Miloš Aleksić, Boban Janjić, Mile Kukulj, Dejan Pavlović, Ivan Pavlović, Milun Stojčić, Miodrag Stojanović, Nenad Ćosić, Boban Stamenković, Saša Veljković, Nebojša Velinović i Milan Milovanović.

"Novosti" navode da je nakon ubistva, interesovanje javnosti bilo upereno i na prisustvo civila Nenada Ćosića, sina tadašnjeg komandanta Gardijske brigade, pukovnika Radomira Ćosića.

On je, naime, radio u kasarni u Topčideru, a poslije ubistva je odlukom tadašnjeg ministra odbrane Prvoslava Davinića prekomandovan. U središtu pažnje javnosti on se našao i skoro godinu dana poslije ubistva gardista, kada je uhapšen zbog pokušaja pljačkanja vojnog novca, navodi taj list.

Istom odlukom, nedugo poslije ubistva, prekomandu su dobili i civili Ivan i Dejan Pavlović, koji su takođe bili u kasarni. Oni su u rodbinskoj vezi sa jednim visokorangiranim oficirom Vojske SCG, kažu Novosti.

Prvi na mjesto pogibije gardista stigao je stariji vodnik Marko Kovačević kome je, prema nekim informacijama, slučaj "Topčider" promijenio život, a list navodi i da je bio  izložen ogromnim pritiscima, i u danima koji su usljedili više puta prekomandovan.

"Nakon što je svedočio na sudu, prišao mi je i rekao da trpi nevjerovatne pritiske da promeni iskaz. On je častan čovek i njegov stav je bio da govori samo ono kako jeste. Odavno ga nisam video i ne znam gde je, ali sam siguran da bi on mogao da kaže kome nije bilo u interesu da se otkrije istina", kazao je za "Novosti" otac ubijenog Dragana, Janko Jakovljević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije