Ex -Yu

Brnabić: Prijava zbog kršenja CEFTE

Brnabić: Prijava zbog kršenja CEFTE
Foto: Tanjug | Brnabić: Prijava zbog kršenja CEFTE

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će Srbija u ponedeljak podnijeti formalnu prijavu protiv Prištine zbog nepoštovanja CEFTE.

"Mi ćemo preko vikenda i u ponedeljak podneti prijavu za nepoštovanje CEFTE i od UNMIK-a, pošto je UNIM potpisnik CEFTE, i tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija koji su obavezi prethodni postupak pre arbitraže. Čekaćemo na odgovor od UNMIK-a i u ponedeljak ćemo poslati formalnu prijavu", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Paralelno sa tim, kaže Brnabić, gledaćemo kako da pokrenemo postupak pred EU po osnovu kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Tu ćemo morati da sarađujemo sa zemljama članicama EU, a pored kršenja SSP-a i CEFTE važno je napomenutu da je u okviru SSP-a jedna od najvaznijih tački svakako poštovanje fundmanetalnih ljudskih prava", rekla je Brnabić.

Tri najvažnije stvari koje je Priština potpisala kada je riječ o SSP je izričita obaveza poštovanja i implementacije CEFTA sporazuma, drugo je obaveza poštovanja svih dogovora sa Srbijom pogotovo iz Briselskih pregovora i treće postovanje prava da ljudi kupuju proizvode koje žele, da imaju hranu i lijekove.

"Zadržaćemo stabilnost, nećemo nasedati na provokacije, nastavićemo da insistritamo da se takse vrate u normalu da se nastave razgovori sa Prištinom", rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije