Ex -Yu

Linta: Rezolucija o Srebrenici zasnovana na bezočnoj laži

Linta: Rezolucija o Srebrenici zasnovana na bezočnoj laži
Foto: N.N. | Linta: Rezolucija o Srebrenici zasnovana na bezočnoj laži

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je odluku Skupštine Crne Gore da usvoji rezoluciju o Srebrenici kao skandaloznu provokaciju usmjerenu protiv Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda, jer je zasnovana na bezočnoj i potpunoj laži o počinjenom genocidu nad Bošnjacima.

"Nezavisna međunarodna komisija Vlade Republike Srpske za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji uradila je nepristrasan izvještaj iz kojeg se jasno vidi da se u Srebrenici nije desio genocid i da nije ubijeno 8.000 Bošnjaka. Isti stav zastupaju svjetski poznati stručnjaci za istraživanje genocida", navodi je Linta.

On je ukazao da brojne činjenice pokazuju da su presude Haškog tribunala političkim i vojnim liderima Republike Srpske u slučaju Srebrenice zasnovane na lažnim iskazima svjedoka saradnika s ciljem da se opravda bezočna i potpuna laž pojedinih zapadnih centara moći da se Srbi zločinci i jedini krivci za ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

"To je bio način da se, između ostalog, opravda zločinačka akcija `Oluja` i agresija na Republiku Srpsku Krajinu i Republiku Srpsku. Takođe, presuda Međunarodnog suda pravde da se u Srebrenici desio genocid zasnovana je na lažnim presudama Haškog tribunala", ističe Linta, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On smatra tragičnom činjenicu da 55 poslanika Skupštine Crne Gore, koji su glasali za sramnu rezoluciju, namjerno ignoriše nepobitnu istinu da se u Srebrenici u julu 1995. godine desio zločin nad Bošnjacima, a ne genocid.

Linta ističe da ne postoji apsolutno nijedan dokaz da je general Ratko Mladić naredio ubistva ratnih zarobljenika u Srebrenici, niti da je postojala namjera rukovodstva Republike Srpske da se Bošnjaci unište u cjelini ili djelimično kao grupa.

Skupština Crne Gore izglasala je rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici. Za njeno usvajanje glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije