Ex -Yu

Moćni narko bos Goran Nešić Ciga Darka Šarića nazivao slugom

Moćni narko bos Goran Nešić Ciga Darka Šarića nazivao slugom
Moćni narko bos Goran Nešić Ciga Darka Šarića nazivao slugom
Pressonline, Srna

Goran Nešić Ciga (41), jedan od najmoćnijih narkobosova u Južnoj Americi, koji je uhapšen u akciji brazilske policije, iživljavao se nad najbližim saradnicima, među kojima su bili i Darko Šarić i Dejan Stojanović Keka.

Nešić je nazivao Šarića i Keku slugama, često ih ponižavao i tako im jasno stavljao do znanja ko je gazda!

Sagovornik iz vrha srpske policije kaže da je nedavnim hapšenjem Gorana Nešića Cige, čija se grupa sumnjiči za šverc 620 kilograma kokaina, istraga pokazala koliko je Nešić bio visokopozicioniran u mafijaškoj hijerarhiji!

- U Srbiji se znalo ko su Darko Šarić i Dejan Stojanović Keka. Zna se koliko su na ovim prostorima moćni i uticajni, ali i surovi. Dovoljno je samo podsetiti na priče šta je Keka radio svojim neprijateljima i kako je regrutovao ljude u svoje redove. S obzirom na reputaciju, činilo se da su oni među glavnim bosovima i u poslovima u Brazilu i u po Južnoj Americi – kaže ovaj izvor, i dodaje:

- Međutim, prema informacijama koje smo dobili od brazilskih kolega, njih dvojica su bili samo zaposleni u klanu koji je formirao Goran Nešić Ciga! On je u Južnoj Americi bio jedan od najvećih narkobosova. Više od 10 godina nalazi se u Brazilu, gde je učvrstio pozicije. Njegov klan ima više od 100 ljudi! Zato su Šarić i Keka za njega bili mnogo manji igrači. I oni se terete da su radili sa velikim količinama narkotika i novca, ali ni izbliza nisu bili visokopozicionirani u toj hijerarhiji.

Za sada potvrđen identitet Gorana Nešića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je od svih uhapšenih u Brazilu za sada potvrđen identitet Gorana Nešića, dok se čeka potvrda identiteta ostalih, među kojima je i Dejan Stojanović Keka.

"Uhapšen je čovek sa hrvatskim pasošem za koga se sumnjalo da je /Dejan Stojanović/ Keka i naši su mediji odmah objavili da je to definitivno, a ja sam tog dana odmah rekao da se potvrda identiteta čeka, i za sada nemamo potvrdu da je u pitanju Keka", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je rekao da je u akciji brazilske policije "Niva" uhapšeno 34 osumnjičenih, među kojima je oko 20 porijeklom sa Balkana.

On je dodao da je Nešić identifikovan kao vođa grupe koja je nabavljala kokain za druge kriminalne grupe.

Dačić je rekao da je u akciji "Niva" utvrđeno da su postojale četiri grupacije koje su vodili Duško Mićunović, Mileta Miljanić Majk, Ivan Pavlović Iker i Goran Nešić.

Optužnice i potjernice

1. Goran Nešić, zvani Ciga i Debeli, na Interpolovoj potjernici je od 2003. godine, kada ga je sud u Pirotu osudio na osam godina zatvora zbog šverca narkotika. U Brazilu je od 2001.

2. Darko Šarić optužen je u Srbiji za šverc 2,1 tone kokaina iz Južne Amerike i za pranje novca. Iz Crne Gore je krajem 2010. preko Švajcarske pobjegao u Brazil.

3. Dejan Stojanović Keka je iz Srbije pobjegao 2006. godine. U Srbiji je protiv njega pokrenut postupak zbog teške krađe, a dovodi se u vezu sa brojnim krivičnim djelima. Bio je kratko u Crnoj Gori, pa je otišao u Brazil.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije