Ex -Yu

Nikolić počeo konsultacije o vladi sa SPS-PUPS-JS

Nikolić počeo konsultacije o vladi sa SPS-PUPS-JS
Nikolić počeo konsultacije o vladi sa SPS-PUPS-JS

BEOGRAD - U zgradi Predsjedništva danas oko 10 sati počele su konsultacije o formiranju nove vlade predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa čelnicima koalicije Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Jedinstvena Srbija (SPS-PUPS-JS).

Na sastanku učestvuju predsjednik SPS Ivica Dačić, predsjednik PUPS-a Jovan Krkobabić i predsjednik JS Dragan Marković.

Nikolić je konsultacije o formiranju vlade počeo u ponedjeljak, 4. juna, razgovorom sa predstavnicima koalicije "Pokrenimo Srbiju" koju

predvodi Srpska napredna stranka, a koja je osvojila najviše mandata u parlamentu.

Predsjednik Srbije je u srijedu, 6. juna razgovarao sa predstavnicima liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić".

Na tom sastanku, Tomislav Nikolić je rekao da je neophodno da se nova vlada formira što prije zbog velikih ekonomskih problema koji Srbiju očekuju do kraja godine.

Po Ustavu, kandidat  za predsjednika vlade parlamentu predlaže predsjednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Po Zakonu o predsjedniku Republike, predsjednik je dužan da parlamentu predloži onog kandidata koji može da obezbijedi izbor vlade u Skupštini.

Nikolić je ranije najavio da "neće oklijevati" da mandat za sastav Vlade ponudi onome ko bude obezbijedio većinu od 126 poslanika.

SNS u novom sazivu parlamenta ima 73 mandata, DS 67, a SPS-PUPS-JS 44.

Demokratska stranka Srbije ima 21 poslanika, koalicija Preokret na čelu sa Liberalno demokratskom partijom 19, a Ujedinjeni regioni Srbije 16 poslanika.

Savez vojvođanskih Mađara ima pet poslanika, Stranka demokratske akcije Sandžaka dva, a lista "Nijedan od ponuđenih odgovora" i Koalicija Albanaca preševske doline po jednog poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije