Ex -Yu

Održan Prajd u Zagrebu: Zajedno za trans prava

Održan Prajd u Zagrebu: Zajedno za trans prava
Foto: N.N. | Održan Prajd u Zagrebu: Zajedno za trans prava

ZAGREB - U Zagrebu je danas održan 22. Parada ponosa LGBTQ osoba pod sloganom "Zajedno za trans prava".

Parada je krenula oko 16 sati prema parku Ribnjak sa punog zagrebačkog Ruzveltovog trga praćena zvucima bubnjeva i prošla kroz centralne gradske ulice.

Brojni učesnici parade nosili su šarenu odjeću, kao i simbolične zastave u bojama duge, napise i rekvizite, prenijela je Hina.

Organizatori su upozorili da se u posljednje vrijeme pojačala transfobija, govor mržnje, kao i diskriminacija i nasilje usmjereno prema trans osobama.

"Na meti smo raznih političkih aktera koji svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života. Politika, raznorazne stranke, institucije i crkve, javni i medijski prostor ispunjeni su transfobnim porukama kojima pokušavaju da degradiraju naše identitete i dokinu nam temeljna ljudska prava", istaknuto je u proglasu uoči povorke.

 Na Ribnjaku je održan protesni skup, a zatim zabavni i aktivistički program do 21.30 sati, a after-party "HeatRave" održaće se u Boogaloo-u u 22 sata.

 Paradi su se pridružili i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, predsednik SDP-a Peđa Grbin, poslanice u Saboru Rada Borići i Katarina Peović i poslanik socijaldemokrata Davor Bernardić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije