Ex -Yu

Oluja s gradom pogodila Sloveniju, stigla i u Hrvatsku (FOTO)

Oluja s gradom pogodila Sloveniju, stigla i u Hrvatsku (FOTO)
Foto: Neurje.si / Facebook | Oluja s gradom pogodila Sloveniju, stiže i u Hrvatsku (FOTO)

LJUBLJANA - U Ljubljanu je stiglo veliko olujno nevrijeme, a u nekim područjima pada i jak grad. Olujni pojas stvoren je i u Italiji i Austriji, tik uz granicu sa Slovenijom, a snažna olujna fronta zahvatila je i Hrvatsku, prenose mediji.

Prema radarskom snimku padavina Agencije za okoliš Republike Slovenije, nevrijeme je stiglo do okoline Jesenica i Kranjske Gore. Grad, koji je ponegdje veličine jajeta, zahvatio je uglavnom istočne i jugoistočne dijelove glavnog grada Slovenije.

Sinoptičari su najavljivali kako će dijelove Slovenije u petak poslijepodne i naveče pogoditi jako nevrijeme s gradom i jakim vjetrom. Kako je u četvrtak za "N1 Sloveniju" prognozirao meteorolog Blaž Šter, zabrinjava jak vjetar čiji bi udari mogli dostizati i sto kilometara na sat.

"Može duvati između 50 i 80 kilometara na sat. Vjetrovito će biti u cijeloj zemlji", rekao je.

Najgore će biti na sjeveru i istoku zemlje, a jača nevremena mogu biti i u centralnom dijelu Slovenije. "Budući da će biti suvog i vrućeg vazduha pri tlu, razviće se jaka grmljavinska nevremena." Prema Šterovim riječima, nevrijeme će biti praćeno i gradom jer je to uobičajna pojava ovakvih vremenskih nepogoda.

U Estofexu, koji ujedinjuje evropske meteorologe i bavi se predviđanjem nevremena, izdali su upozorenje najvišeg nivoa za istok Slovenije. Kako su takođe upozorili, područje će pogoditi jaki udari vjetra, jak grad i u manjoj mjeri pljuskovi.

Prolazak hladne fronte najmanje će se osjetiti na Primorskom, gdje je, prema sadašnjim prognozama, najmanja vjerovatnost za nastanak oluja.

Kako pokazuju radarske slike, olujna fronta je na putu prema Hrvatskoj. Kako je prognozirao meteorolog Bojan Lipovšćak, u petak poslijepodne i u noći na subotu uz prolaz hladne fronte stiže i osjetno zahlađenje.

Nestabilan vazduh nad evropskim kopnom premješta se prema jugoistoku, zaobilazi Alpe i prognozira se prolaz hladne fronte danas poslijepodne te u noći na subotu preko hrvatskih krajeva. Danas će vrijeme prijepodne biti sunčano uz suvu mutnoću zbog velike količine saharskog pijeska u atmosferi, vruće i sparno.

Poslijepodne uticaj hladne fronte sa sjeverozapada uz naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, a mjestimice je moguć grad i obilne padavine.

"Prijepodne će duvati slab i umjeren jugozapadni vjetar koji će poslijepodne okrenuti na umjeren do jak sjeverozapadni i sjeverni, mjestimice s olujnim udarima. Uz obalu hrvatske slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak koji će u noći na sjevernom i srednjem Jadranu iznenada punom snagom okrenuti na jaku i olujnu buru," prognozirao je Lipovšćak za "N1".

Podsjetimo, kako su hrvatski mediji ranije objavili, DHMZ i Stožer civilne zaštite poslali su upozorenje za sjever i istok Hrvatske zbog mogućeg grmljavinskog nevremena tokom dana na tom području. Još ranije je "upaljen" crveni meteoalarm za ta dva područja uz naglasak da su izgledi za grmljavinsko nevrijeme veći od 70 odsto. Zagreb je pod upozorenjem već od 15 sati do ponoći, dok je za Osijek od 17 časova do ponoći, prenosi "JutarnjiList".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije