Ex -Yu

Otkriveno kako je došlo do greške zbog koje 600 beba nije vakcinisano

Otkriveno kako je došlo do greške zbog koje 600 beba nije vakcinisano
Foto: Pexels/Ilustracija | Otkriveno kako je došlo do greške zbog koje 600 beba nije vakcinisano

U GAK "Narodni front" Beograd došlo je do ozbiljnog propusta zbog kojeg je 600 novorođenih beba umjesto obavezne BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor.

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić objasnila je da je do njega došlo zbog toga što se bugarska vakcina koja se koristi u porodilištu drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korišćena. 

S druge strane, Euronews Srbija saznaje u Narodnom frontu da je propust otkrila starija medicinska sestra.

Ona je kazala da je u pitanju bugarska vakcina, koja ima dozvolu za primjenu u Srbiji, a koristi se od 1991. godine svuda u svijetu.

"Torlak je proverio kvalitet te vakcine, i tu nije bilo nikakvih problema, i na vreme je poslao svim ustanovama u Srbiji kako se ona koristi", navela je Grujičić.

Zabuna je nastala jer se Torlakova vakcina BSŽ takva da se u jednoj kutiji pakuju rastvori i aktivna supstanca, dok ova vakcina nije takva.

"Kada je u pitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, a u drugoj aktivna supstanca. Došlo je do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama", rekla je ona.

Kako je otkriven propust

Kako Euronews Srbija saznaje od izvora u Narodnom frontu grešku je napravila mlada sestra koja je inače visoko obrazovana u svojoj profesiji, a koja je bila zadužena da daje vakcine bebama tokom septembra.

"Do sada smo davali Torlakovu vakcinu gde je uz aktivnu supstancu išao i rastvarač (fiziološki rastvor). Sada je stigla vakcina iz uvoza od drugog proizvođača i sestra je mislila za rastvor da je kompletna vakcina. Kada se sa odmora vratila starija, iskusna medicinska sestra videla je da je napravljen propust. Obaveštena je uprava koja je odmah reagovala", priča izvor iz Fronta.

Dodaje da je najvažnije da djeca nijednog momenta nisu bila ugrožena, ali da samo nisu zaštićena. Pojašnjava da se i bebama koje su na antibiotskoj ili nekoj drugoj terapiji, svakako odlaže vakcinacija.

Protiv medicinske sestre pokrenut je disciplinski postupak, a izvor kaže da je najvažnije da propust nije zataškan i da "ništa nije gurano pod tepih".

"Kada je greška uviđena, odmah je pozvana inspekcija i napravljen je spisak sve rođene dece u tom periodu u GAK, napravljen je spisak roditelja", navela je Grujičić.

Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut na sebe je preuzeo da obavijesti roditelje u unutrašnjosti, kao i Domove zdravlje i već će u narednim mjesecima ta djeca dobiti vakcinu.

Kako je navela, od 16. septembra do 19. oktobra ove godine u GAK "Narodni front" nije primilo BSŽ vakcinu.

"Primili su samo rastvor, kojim se rastvara aktivna supstanca, odnosno primili su samo fiziološki rastvor. U tom fiziološkom rastrvoru nije bilo aktivne supstance, niti bilo kakvih drugih dodatnih materija koje bi eventualno mogle da budu razlog pojave alergija i slično", pojasnila je ona.

Povezana vijest:

600 beba dobilo fiziološki rastvor umjesto BSŽ vakcine

Prema njenim riječima, djeca su potpuno bezbjedna. 

"Znate da se BSŽ do 12. meseca života, tako da nismo zakasnili sa vakcinacijom. Želim da istaknem da su kolege, kada su shvatile da se desio propust, na nivou ljudske greške i jedne osobe, preduzele sve mere i da se pozove inspekcija koja je utvrdila da su sve državne institucije uradile onako kako treba", rekla je ona.

Ističući da je po struci neurohirurg, Grujičić je kazala da svi njeni mali pacijenti koji su operisani od bilo kakvog procesa ne smiju da prime nijednu živu vakcinu do daljeg.

"Molim vas, nema potrebe da se stvara bilo kakva panika. Profesor Miković je dostojanstveno ponudio ostavku i o tome u ovom trenutku nećemo diskutovati jer ne želim da počnem svoj mandat ni sa kakvim smenama. Propust je napravljen, javnost je obaveštena. Sve informacije rodteilji mogu da vide na sajtu GAK "Narodni front". Bez panike, ništa loše deca nisu dobila već samo fiziološki rastvor. Dobiće pravu vakcinu, sve je organizovano, a ja se nadam da ću do kraja sledeće nedelje imati informaciju dokle se stiglo sa tim", istakla je ona.

Kako se navodi u obavještenju na sajtu GAK Narodni front, u pitanju su novorođena djeca otpuštena sa klinike u periodu od 16. septembra do 19. oktobra 2022. godine.

"BSŽ vakcinacija, koja je obavezna u prvoj godini života djeteta, biće sprovedena u GAK "Narodni front" prema rasporedu (datum i vrijeme), koji će roditelji dobiti iz kolcentra Klinike u narednim danima", navode u obavještenju za roditelje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije