Ex -Yu

Rama: 100 odsto takse na sjeveru Kosova, nula na jugu

Rama: 100 odsto takse na sjeveru Kosova, nula na jugu
Foto: Ilustracija | Rama: 100 odsto takse na sjeveru Kosova, nula na jugu

PEĆ - Takse treba da budu 100 odsto na sjeveru Kosova i nula odsto na jugu, rekao je danas albanski premijer Edi Rama u Peći, gdje se održava zajednička sjednica albanske i vlade u Prištini.

Nula tarifa i nula tarifne barijere između Albanije i Kosova, za prvih šest mjeseci, objasnio je Rama.

"Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu na sjeveru Kosova i 0 odsto tarifu na jugu", rekao je Rama, prenosi Lajmi.

"Drugo, od 1. januara Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u narednom periodu i pristup carinskoj uniji. Ko smatra da je to pretnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije", rekao je Rama.

Albanski premijer, čija je vlada prošle nedjelje saopštila da je protiv uvođenja povećanog poreza od 100 odsto na robu iz Srbije, danas je precizirao stav kad je riječ o prometu između takozvanog Kosova i Albanije.

Rama je na zajedničkoj sjednici kosovske vlade i Vlade Albanije u Peći rekao da je uspostavljanje povećane carine za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, iracionalna, ali razumljiva politička odluka u odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini, često i uz podršku drugih evropskih zemaja.

Uz podršku povećanju poreske stope za 100 odsto na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, "nultu poresku stopu" i potpuno objedinjene carinske poslove, prenijela je Koha.

"Danas je vrijeme za postavljanje 100 odsto tarifa na sjeveru i nulte tarife na jugu Kosova", rekao je Rama.

Rama pozvao je Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dvije zemlje u Evropsku uniju do 2025. godine.

Inače, ovo je peti zajednički sastanak obje vlade. Prvi put su održali zajednički sastanak u Prizrenu 2014. godine, a godinu dana kasnije, u Tirani, održan je drugi sastanak. Treći sastanak u Prištini, a prošle godine održan je u gradu Korca u Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije