Ex -Yu

Tadić: Vrijeme za promjenu Kumanovskog sporazuma

Tadić: Vrijeme za promjenu Kumanovskog sporazuma
Tadić: Vrijeme za promjenu Kumanovskog sporazuma

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavili su da je došlo vrijeme da se promijeni Kumanovski sporazum, kojim je 1999. godine okončano NATO bombardovanje tadašnje Jugoslavije.

Ponoš je o tome već obavio prve razgovore s komandantom združenih snaga NATO-a, a Tadić kaže da kao šef države staje iza prijedloga da se revidira taj sporazum. I vojni analitičari se slažu u ocjeni da je vrijeme da se taj dokument mijenja, jer Srbija i NATO nisu više zaraćene strane.

Prema tumačenju predsjednika Tadića, Srbija se pokazala kao faktor stabilnosti u regionu, pa nema više potrebe da, na primjer, postoji zona zabranjenog leta, koju predviđa Kumanovski sporazum.

Prvi korak napravio je načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš, koji je u Napulju o reviziji sporazuma već počeo razgovore s komandantom združenih snaga NATO-a Markom Ficdžeraldom.

Ponoš je rekao da su brojni razlozi da do izmjene dođe - Kosovo je u međuvremenu jednostrano proglasilo nezavisnost, Savjet bezbjednosti je podržao prijedlog o rekonfiguraciji UNMIK-a, a počelo je i formirnje kosovskih bezbjednosnih snaga, čemu se Srbija protivi.

"Nadam se da bismo za dve nedelje mogli da razgovaramo s predstavnicima NATO-a o modalitetima i načinu izmene tog sporazuma", rekao je Ponoš i dodao da neće da prejudiciram do čega će dovesti ti ekspertski razgovori, ali je važno da su došli do zaključka da postojeće stanje i odredbe sporazuma nisu primjenjive u praksi.

I vojni analitičar Zoran Dragišić smatra da je Kumanovski sporazum prevaziđen. On kao konkretan prostor za promjenu vidi u ukidanju kopnene zone bezbjednosti sa srpske strane.

"Taj dokument je pravljen kao dokument koji razdvaja dve zaraćene strane, a to Srbija i KFOR, odnosno NATO, više nisu", rekao je Dragišić.

Vojno-tehničkim sporazumom, koji su Vojska Jugoslavije i NATO potpisali 9. juna 1999. godine postignut je dogovor o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova. Time je okončan vazdušni napad NATO-a na tadašnju Jugoslaviju, a na Kosovu su na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija raspoređene međunarodne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije