Ex -Yu

Ukinuta presuda Darku Šariću

Ukinuta presuda Darku Šariću
Foto: Tanjug | Ukinuta presuda Darku Šariću

BEOGRAD - Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje.

Ovom odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lijek - zahtjev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podnijeli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude, saznaje Tanjug.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog vijeća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost "funkcionalne prirode" to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je donijeta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, napominje se u presudi.

Drugostepenom presudom je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, napomenuo je VKS, dodajući da se to osnovano ukazuje zahtjevom za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog Darka Šarića, advokata Radoslava Baćovića i Danila Šarića.

"Usvaja se zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog Darka Šarića, advokata Radoslava Baćevića i Danila Šarića, kao osnovan, pa se u odnosu na ovog okrivljenog, a po službenoj dužnosti i u odnosu na okrivljene Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Đokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoke saradnike AA, BB i VV, ukida pravnosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu u osudujućem delu, i predmet se u tom dijelu vraća Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje", navodi se u presudi VKS u koju je Tanjug imao uvid.

Vrhovni kasacioni sud se nije upuštao u ocjenu zahtijeva za zaštitu zakonitosti branilaca ostalih okrivljenih, s obzirom da smatra da je to "bespredmetno u ovakvoj procesnoj situaciji".

Ova odluka znači da će Apelacioni sud u novom sastavu veća ponovo odlučivati o žalbama na presudu u osuđujućem dijelu dok oslobađajuće ostaju pravosnažne.

Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Osuđen je kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vrijeme u bjekstvu, ukinutom presudom je bio osuđen na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ukinutom presudom ostali optuženi su bili osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svjedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 mjeseci zatvora.

Krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije