Ex -Yu

Vojnici srpske nacionalnosti u Crnoj Gori poslati kući, Bošković negira

Vojnici srpske nacionalnosti u Crnoj Gori poslati kući, Bošković negira
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore | Vojnici srpske nacionalnosti u Crnoj Gori poslati kući, Bošković negira

PODGORICA - Poslije hapšenja sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve na čelu sa episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, crnogorska vlast je odlučila da se obračuna i sa profesionalnim pripadnicima Vojske Crne Gore srpske nacionalnosti, izvještavaju mediji.

Prema informacijama portala In4s, svi vojnici srpske nacionalnosti koji su bili raspoređeni na dužnostima obezbjeđenja vojnih objekata i magacina, širom Crne Gore, usmeno su obaviješteni da ne dolaze na posao do daljeg, bez ikakvog obrazloženja.

Riječ je o dužnostima koja se obavljaju uz obavezno nošenje zaduženog naoružanja i municije. Oni su, na taj način, razoružani i poslati kući, a na njihovo mjesto su, kako su mediji objavili, došli pripadnici Vojske Crne Gore crnogorske i bošnjačke nacionalnosti.

Mediji navode i da je ministar odbrane Predrag Bošković, u više navrata, uputio direktivu starešinama, da utiču po dubini na one pripadnike Vojske Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, da promjene svoju nacionalnu pripadnost ukoliko ne žele da budu odstranjeni iz službe.

Ministar odbrane Predrag Bošković negirao je danas pisanje pojedinih medija u Crnoj Gori da su pripadnici srpske nacionalnosti dobili otkaze.

Bošković tvrdi da niko u Vojsci Crne Gore nije dobio otkaz zbog srpske nacionalnosti, prenio je podgorički portal CdM.

Bošković je, navode, rekao da su iste ili slične dezinformacije plasirane u svim prethodnim godinama na portalu Sputnjik i srpskim medijima.

"Ono što sam tada, poručujem i sada, da će u VCG biti mjesta za sve nacije i religije, one koji ovu državu doživljavaju kao svoju i nemaju rezervnu, koji će uvijek stati u odbranu svoje države. Nebitna je nacija i religija, već samo odnos prema državi", rekao je Bošković.

Dio crnogorskih medija objavio je juče da su pojedini pripadnici VCG podobijali otkaze, zbog sumnje da bi u slučaju većih nereda mogli da se okrenu protiv države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije