SP Qatar 2022.

Ex -Yu

Vučić, Dimitrov i Rama potpisali zajedničku izjavu

Vučić, Dimitrov i Rama potpisali zajedničku izjavu
Foto: Tanjug/AP | Vučić, Dimitrov i Rama potpisali zajedničku izjavu
Srna

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov su danas u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" potpisali zajedničku izjavu "Budućnost proširenja - pogled iz regiona".

U izjavi se navodi da je zapadni Balkan spreman da ubrzanim tempom napreduje, ali i da EU treba da napravi korak ka ovom regionu.

U izjavi je poručeno da EU "treba i mora da istraži sve puteve za bržu integraciju zapadnog Balkana u periodu koji prethodi pristupanju, zajedno sa svojim obavezama za fazno pristupanje kako je definisano u novoj metodologiji.

"Pozivamo sve ostale strane u regionu da nam se pridruže i želimo im dobrodošlicu. Otvoreni Balkan je otvoren", navodi se u integralnom tekstu zajedničke izjave.

Oni su konstatovali da na papiru politika proširenja ostaje aktivna, ali da, međutim, u praksi postoji rastuće razočaranje među građanima regiona u pogledu perspektive EU, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

"Kašnjenja u perspektivi EU isuviše su koštala region u političkom smislu. Severna Makedonija je odličan primer neostvarenih obećanja. Njena vlada se potrudila da ispuni uslove Brisela samo da bi se našla izolovana i prepuštena da se nosi s posledicama odluka EU. Ova oslabljena perspektiva evropskih integracija prijeti da nas ostavi više dezintegrisanima nego ikad. Osjećaj je zajednički širom regiona", navedeno je u izjavi.

Dok EU razvija nove i dalekosežne strategije region očajnički, kako je navedeno, pokušava da realizuje postojeće.

"I dok je naš put ka EU iskliznuo iz kolosjeka, mi ostajemo posvećeni dostizanju standarda EU. Ne možemo da dozvolimo da ova negativna spirala ugrozi samu osnovu budućnosti i prosperiteta regiona. EU ide naprijed, dok je region zaglavljen u dilemama same EU", piše u zajedničkoj izjavi zvaničnika Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije