Gradovi

Đacima više nije hladno na časovima

Đacima više nije hladno na časovima
Foto: N.N. | Đacima više nije hladno na časovima

DOBOJ - Đaci područnog odjeljenja Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Kostajnici ugrijali su se prije Dobojlija jer su od juče radijatori u njihovim učionicama topli, pa bez jakni mogu da slušaju nastavu.

"Sad uživamo, možemo da dođemo i u kratkim rukavima u školu, jednaka je temperatura cijeli dan, lijepo nam je... Dosad smo u svakoj učionici imali peći koje smo morali da ložimo. Zavisno od temperature napolju, nekada je bilo hladnije, nekada toplije i naravno gdje se loži u peći uslovi su drugačiji", kaže učiteljica Biljana Dobrilović.

"Nije više hladno, ne moramo sjediti na časovima u jaknama, sad se možemo obući kako hoćemo. Puno je bolje nego prije. Nisam sjela do radijatora, malo sam se odmakla", našalila se Valentina Jurić, učenica petog razreda, u čijoj učionici smo se uvjerili da su radijatori topli i da su njeni drugari komotnije obučeni.

Projekat toplifikacije finansirali su Gradska uprava i Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa 28.000 KM.

"Energent koji koristimo su drva i ugalj. Sad imamo osam učionica koje su u funkciji, devetu još nismo stavili u upotrebu, treba da je završimo. Sva nastava je sada organizovana u prvoj smjeni, dosad je samo pet učionica bilo u funkciji i radilo se u dvije smjene", pojasnio je Ljubiša Blagojević, direktor škole.

Tople radijatore uskoro će imati i školska sala, poseban objekat koji su svojim rukama i novcem renovirali članovi Odbojkaškog kluba invalida Doboj, a iz Kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović je izdvojeno 12.000 KM za uređenje sanitarnih čvorova, koji će 71 učeniku donijeti pristojne uslove tokom boravka na nastavi.

Nakon rješavanja problema grijanja, škola u Kostajnici se mora pozabaviti još jednim gorućim pitanjem.

"Ono čime ćemo se baviti u narednom periodu jeste da obezbijedimo prevoz, autobus koji bi prevozio đake iz upisnog područja, a to je Poljice. Na taj način bismo rasteretili centralnu školu, a ova područna škola bi, naravno, imala veći broj učenika, da ne bi došlo do gašenja. Interes nam je da Kostajnica kao jedna od većih mjesnih zajednica ima područnu školu", izjavio je gradonačelnik Boris Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije