Gradovi

Izletnici u posljednji čas izbjegli medvjeda

Izletnici u posljednji čas izbjegli medvjeda
Foto: N.N. | Izletnici u posljednji čas izbjegli medvjeda

​SANSKI MOST - Grupu izletnika iz Sanskog Mosta prestrašili su protekle nedjelje tragovi odraslog medvjeda u blizini sela Kljevci, koje je udaljeno nekoliko kilometara od ovog grada.

Prema riječima Emira Baručije, odlučili su toga dana prošetati širim područjem sela, kada su u snijegu ugledali tragove velikih medvjeđih šapa.

"Sudeći po njihovoj veličini, bio je to zaista poveliki medo, a prateći njegov trag, naišli smo i na svježi izmet. Također, na snijegu smo uočili mjesto gdje se valjao, pa smo odlučili da ne izazivamo sudbinu i vratimo se natrag prije nego što ga sretnemo", kaže Baručija.

Sekretar Lovačkog društva "Sana" Mesud Aganović kaže kako su medvjeda iz njegove jazbine i zimskog sna vjerovatno izmamili Sunčeve zrake i lijepo vrijeme.

"Samo na tom području evidentirali smo petnaestak medvjeda i radi se o lokalitetu Mrežnica, gdje se nalazi uzgojno područje za divljač. Drugim riječima, tamo je strogo zabranjen lov na svu divljač, a pogotovo medvjeda", kazao je Aganović.

U Lovačkom društvu "Sana" kažu kako se i dalje radi o strogo zaštićenoj životinji čiji se nelegalni odstrel rigorozno kažnjava. Medvjedi su zakonom zaštićeni jer se brojno stanje ove divljači u posljednjih nekoliko decenija neprestano smanjivalo. Međutim, u posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja njihove brojnosti u grmečkim lovištima, pa je u određenim slučajevima ipak dozvoljen lov, ali uz poštivanje brojnih i komplikovanih zakonskih procedura. Iako je uvriježena predstava o tome da medvjedi tokom zime spavaju dubokim snom, lovci kažu kako je to samo djelimično tačno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije