Gradovi

Mađarska umjesto Njemačke gradi u Gradišci

Mađarska umjesto Njemačke gradi u Gradišci
Foto: Milan Pilipović | Mađarska umjesto Njemačke gradi u Gradišci

GRADIŠKA - Prethodno odobren pa od njemačke Vlade zaustavljen projekat prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci aktuelizovan je u saradnji sa Vladom Mađarske.

Podsjećamo, prilikom nedavne posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj, dogovoreno je finansiranje tri projekta ukupne vrijednosti 140 miliona evra od strane Vlade Mađarske. Među njima je prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci.

"To je od velike važnosti, prije svega zbog zaštite životne sredine. Projekat je značajan za Gradišku, ali i Republiku Srpsku, te cijeli region u savskom slivu", naglasio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Predstavnici lokalne vlasti, kazao je Adžić za "Nezavisne novine", imali su susrete sa potencijalnim izvođačima iz Mađarske i razgovarali o realizaciji projekta vrijednog 32 miliona evra.

"Grad ima obavezu da prije toga izađe iz projekta sa KFW bankom, prvobitnim finansijerom, nakon čega može započeti realizaciju sa mađarskim investitorima", pojasnio je Adžić.

Grad je spreman, kažu u Gradskoj upravi, da nastavi realizaciju projekta za koji je prethodno obezbijeđena tehnička dokumentacija i građevinska dozvola, te riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Fekalije i otpadna voda sada se ispuštaju u Savu, blizu gradskog centra, što uveliko zagađuje životnu sredinu i ovu rijeku.

Novi projekat sadrži prečistače i znatno udaljeniju odvodnju u Savu prečišćenog sadržaja, koji neće biti škodljiv po biljni i životinjski svijet. Zato je ovaj projekat od velike važnosti, a informacija da će finansiranje preuzeti Vlada Mađarske ovdje je dočekana sa velikim olakšanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije