Gradovi

Otkrivena spomen ploča porodici Altarac koju je ubila Francetićeva Crna legija

Otkrivena spomen ploča porodici Altarac koju je ubila Francetićeva Crna legija
Otkrivena spomen ploča porodici Altarac koju je ubila Francetićeva Crna legija

VLASENICA - Predstavnik Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber i načelnik opštine Vlasenica Mladen Popović danas su na lokalitetu Stublić u opštini Vlasenica otkrili spomen-ploču stradalim članovima porodice Altarac, koje su u Drugom svjetskom ratu zvjerski ubili pripadnici Franceticeve "Crne legije".

U naletu ustaša u aprilu 1942. godine mučki je ubijeno 50 članova ove porodice, koji su nakon umorstva bačeni u duboke "vrtače", gdje se i danas nalaze njihovi posmrtni ostaci.

Predstavnik Jevrejske zajednice Eli Tauber rekao je da je Vlasenica jedno od mjesta u BiH u kojoj je jevrejska zajednica, pod udarom fašističkih hordi, stradala u maksimalnom broju.

"Za nas je ovo važan trenutak, jer sada imamo mjesto na koje možemo da dođemo i na koje možemo da stavimo kamen sjećanja za naše stradale", rekao je Tauber, koji je potom, u skladu sa jevrejskom tradicijom, umjesto cvijeća stavio kamen sjećanja na spomen-obilježje stradalim članovima ove jevrejske porodice.

Načelnik opštine Vlasenica rekao je da lokalne vlasti bezrezervno podržavaju napore da se na prikladan način obilježe mjesta stradanja jevrejskog naroda u toj opštini, te zaštiti i očuva jevrejsko groblje u Vlasenici.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Kraljević rekao je da mjesto stradanja jevrejske zajednice u Vlasenici, ali i stradanja srpskog naroda tog područja, zaslužuje da bude na adekvatan način obilježeno i ovjekovječeno.

"Imamo ideju da se ovaj cijeli prostor izuzme i da se napravi spomen-kompleks koji dolikuje stradalnicima iz Drugog svjetskog rata. Naime, mi raspolažemo sa podacima da je na ovom mjestu mučki ubijeno 2 000 ljudi, Srba i Jevreja, i oni zaslužuju spomen-obilježje. To ćemo sigurno uraditi", rekao je Kraljević.

Činu otkrivanja spomen-ploče danas je prisustvovala i Flora Jagoda Altarac, potomak vlaseničkih Altaraca, koja je došla iz Vašingtona da bi se poklonila sjenima svojih predaka i stavila kamen sjećanja na spomen-obilježje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije