Gradovi

Roditelji ogorčeni jer su učenici u Derventi i dalje podstanari

Roditelji ogorčeni jer su učenici u Derventi i dalje podstanari
Foto: N.N. | Roditelji ogorčeni jer su učenici u Derventi i dalje podstanari

DERVENTA - Nastava u novoj školskoj godini počinje u srijedu, a učenici Osnovne škole "Nikola Tesla" u Derventi i ove godine će zbog oštećenja na školi biti podstanari u drugim osnovnoškolskim ustanovama u ovoj opštini.

Naime, objekat ove vaspitno-obrazovne ustanove u Derventi oštećen je u zemljotresu koji je pogodio prostor Hrvatske u decembru prošle godine, a koji je načinio i značajnu štetu u pojedinim bh. opštinama.

Kako su objavili u OŠ "Nikola Tesla", i u ovoj školskoj godini će učenici ove škole, kojih ima oko 800, nastavu pohađati u OŠ "19. april", te u srednjoškolskim centrima, odnosno prostorijama SŠC "Mihajlo Pupin" Derventa i Stručnoj i tehničkoj školi Derventa.

Kako su roditelji djece koja pohađaju ovu osnovnu školu na ranije održanom okupljanju kazali, problem je što se tokom devet mjeseci koliko je prošlo od zemljotresa slabo šta uradilo na sanaciji škole i pronalaženju rješenja ovog problema.

"Problem je što su roditelji čekali devet mjeseci da se nešto pokrene", rekao je za "Nezavisne novine" Dejan Bijelić, roditelj učenika koji pohađa OŠ "Nikola Tesla" i inicijator okupljanja roditelja, dodajući da su tek nakon što su organizovali okupljanje počeli dobijati informacije u vezi s onim što se do sada preduzelo.

"Najveći problem je što djeca idu u popodnevnu smjenu, što roditelji rade do 16 časova, a djeca iz škole izlaze čak i oko 20 časova, te većina roditelja zbog radnih obaveza neće imati mogućnost da se bavi vaspitanjem i radom s djecom", naveo je Bijelić.

Takođe, kao jedan od problema roditelji navode i prevoz djece, posebno mlađe, koja pohađaju prvi ili drugi razred jer će im sada škola biti dosta udaljenija, a u Derventi nema gradskog prevoza.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Milorad Simić, načelnik Dervente, dvije komisije - jedna opštinska, a druga iz Direkcije za obnovu i izgradnju RS - su nakon zemljotresa donijele zaključak da je škola za upotrebu, ali da niko ne može garantovati da se tokom sljedećeg zemljotresa neće urušiti.

"Ova škola je iz perioda Austrougarske i prošao joj je rok trajanja, ali je i pod zaštitom države pa je ne smijemo rušiti", rekao je Simić.

Dodao je da su angažovali i Institut za građevinarstvo, građevinske materijale i nemetale iz Tuzle, čiji su preliminarni zaključci isti kao i kod prve dvije komisije.

Kako je istakao, o ovoj temi su razgovarali i sa Radovanom Viškovićem, premijerom RS, te je dodao da novac za gradnju nove škole nije problem, ali bi s jedne strane izgradnja nove škole dugo trajala, a s druge strane u neposrednoj blizini OŠ "Nikola Tesla" ne postoji slobodno gradsko zemljište.

"Imamo jedno zemljište od 1.600 kvadratnih metara, gdje bismo mogli locirati manju školu, a razmišljamo da istovremeno proširimo objekat OŠ '19. april'", naveo je Simić za "Nezavisne".

Kada je riječ o prevozu školaraca, u kompaniji STP Derventa, koja je jedini prevoznik na području Dervente, za "Nezavisne novine" su kazali da oni vrše prevoz đaka samo iz ruralnih oblasti do grada, te da u Derventi ne postoji gradski prevoz kako đaka, tako i drugih građana.

"Mi radimo opštinski prevoz, sa seoskih područja do grada, a 'Nikola Tesla' je gradska škola. Objekti drugih škola u kojima sada djeca pohađaju nastavu su takođe u gradu", rekla je za "Nezavisne" Jelena Čolić ispred STP Derventa.

Dodala je da će pojedina djeca sada morati da do objekta škole pređu od 1,5 do čak tri kilometra, što će svakako mlađoj djeci predstavljati problem.

"Još nam se nisu obratili iz opštine da iznađemo neko rješenje, a mi nemamo dozvolu da radimo gradski prevoz. Derventa takođe nema ni gradska stajališta ni uređenu infrastrukturu s te strane", kazala je Čolićeva.

Slaven Pašalić, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Derventa, za "Nezavisne novine" je rekao da Derventa nema gradski javni prevoz pa ni prevoz đaka u gradskom području jer ne postoji velika potreba za tim s obzirom na to da je riječ o prostorno malom gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije