Gradovi

Stari grad Mičevac kod Trebinja: Legenda o zakopanom blagu i dalje živi, novac nije nađen

Stari grad Mičevac kod Trebinja: Legenda o zakopanom blagu i dalje živi, novac nije nađen
Stari grad Mičevac kod Trebinja: Legenda o zakopanom blagu i dalje živi, novac nije nađen
Dnevni avaz

TREBINJE - U neposrednoj blizini Trebinja, pored magistralnog puta Trebinje – Nikšić, nalazi se stari grad Mičevac, koji je od 2003. na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Sjedište carinika

- Nema preciznih podataka o tome kada je grad podignut i ko ga je izgradio. Prema narodnom predanju, grad Mičevac sagradio je vojvoda Mičeta, po kome je i grad dobio ime. Zadatak ovog grada bio je da kontroliše put koji je prolazio pored njega, a ujedno je bio i sjedište carinika. Mičevac je i danas prilično sačuvan, a nekada je to bio utvrđen grad pravougaonog oblika, s glavnim kulama koje su okrenute Trebišnjici – kaže Đorđe Odavić, magistar arheologije.

Zidovi oko grada debeli su više od metar, a negdje i dva. Sa sjevera je grad bio zaštićen sa pet kula koje su imale podzemlja slična čatrnjama. Ne zna se zašto su služila ta podzemlja, kao spremišta za vodu ili kao tamnice. Dugo se vjerovalo da u njima ima blaga. Dvije čatrnje su čak i otkopane, ali blago nije pronađeno. Iskopavanje Mičevca počelo je u toku ustanka protiv Turske 1875. godine.

Prema legendi, u Trebinje je došao neki Dalmatinac i tvrdio da je u Mičevcu zakopan novac. Odmah su stigli i mještani okolnih naselja Gorica i Most. Kopalo se najviše noću zbog naredbe trebinjskog paše da se tu nasele mještani sela Korjenići, koje je zapaljeno, i da zauzmu neobrađenu zemlju.

Kamene utvrde

Zbog toga se danju obrađivala zemlja, a noću se kopalo po Mičevcu. No, novca nije bilo.
- S juga su bile isturene kamene utvrde, odakle su pucali topovi, a i na glavnom ulazu u grad, dokle je vodio put preko mosta. Najbolje je sačuvana kula iznad glavne kapije, a kako je i najveća, postoji vjerovanje da je tu bio stan Vojvode Mičete. Mičevac je dugo bio u rukama plemićke braće Pavlovića i Hercega Stjepana pa ga zato narod zove i Hercegov grad – ističe Odavić.

Izazov za naučnike

Iako je u neposrednoj blizini Trebinja, Mičevac je još neistražen. Izvedena su neka arheološka iskopavanja i grad je donekle spašen od daljnjeg propadanja. Rezultati istraživanja publicirani su u stručnim časopisima, ali je Mičevac za naučnike još izazov.

Meta osvajača

Mičevac je bio i meta svih osvajača. Prema istorijskim podacima, sultan Mehmed II tražio je 1462. godine od Herceg Stjepana da mu, pored ostalih gradova, ustupi i Mičevac. Pod tursku vlast pao je kada i Trebinje.
 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije