Hronika

Afera "Diplome": SIPA zadržala Kalinića

Afera "Diplome": SIPA zadržala Kalinića
Foto: N.N. | Afera "Diplome": SIPA zadržala Kalinića

​BANJALUKA – Zorana Kalinića, jednog od osumnjičenih u aferi "Diplome" uhapsila je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

To su potvrdili iz stranke "Naša priča Republika Srpska" čiji je Kalinić predsjednik, dodajući da je on nakon saslušanja u prostorijama SIPA u Banjaluci, jutros sproveden u Sarajevo. Kalinić je inače, predsjednik Upravnog odbora Nezavisnog univerziteta  Banjaluka (NUBL).

Povodom Kalinićevog hapšenja, iz stranke "Naša priča Republika Srpska", pored zahtjeva da se Kalinić pusti da se brani sa slobode, navode da je u medijima plasirano mnoštvo netačnih informacija koje se tiču policijske akcije sprovedene u dijelu visokoškolskih ustanova, prilikom koje su otkrivene brojne nelegalne radnje, poput prodaje diploma, a u čijem opsegu je među optuženim, bio i Kalinić.

"Netačno je da prof. dr Zoran Kalinić nije bio dostupan istražnim organima. Naime, Kalinić je dana 21. februara 2023. godine, kada je SIPA u ranim jutarnjim časovima došla da pretrese njegov stan, bio u Crnoj Gori sa suprugom, a ne u Srbiji, kako mediji naklonjeni vlastima i Zapadu navode. Zoran Kalinić je dao usmeno odobrenje, posredstvom telefonskog razgovora, predstavnicima SIPA da uđu u njegov stan iako mu nije lično, zvanično uručen nalog za pretres. Iz toga se može vidjeti da Kalinić ništa nije krio od istražnih organa i da je sarađivao", naveli iz stranke "Naša priča Republika Srpska".

Dodaju da je nakon telefonskog razgovora sa ljudima iz SIPA Kalinić dogovorio da istog dana bude u Banjoj Luci i da da iskaz u svojstvu osumnjičenog, što je, tvrde, on i učinio.

"Direktno sa puta je otišao u prostorije SIPA i dao iskaz. Prof. dr Zoran Kalinić se odazvao pozivu i bio precizan u minut u dolasku, što upućuje na činjenicu poštovanja institucije istražnih organa", navode iz ove partije, te dodaju:

"U trenutku davanja iskaza, u prostorijama SIPE, prof. dr Zoran Kalinić nije imao advokata. Dao je iskaz kojim je negirao sve što mu se stavlja na teret poslije čega su ga zadržali u pritvorskoj jedinici u Zalužanima da bi ga danas ujutru, 22 februara 2022. godine transportovali u Sarajevo", saopštili su iz stranke "Naša priča RS".

Zbog navedenog, oni traže da nadležni odgovore zašto je Kalinić zadržan u pritvorskoj jedinici u Zalužanima, pa uhapšen i potom odvezen u Sarajevo ako se uredno odazvao istražnim organima.

Oni smatraju i da je optužnica nelogična i nedorečena, te da je jedini cilj da se ugrozi Kalinićev dignitet. Iz ove stranke podsjećaju da je Kalinić kontinuirano sarađivao sa Ruskom akademijom nauka na naučnom nivou, pa sumnjaju i da je ta saradnja jedan od razloga što je on optužen.

"Pitamo se, zašto SIPA nije upala u CIK i lišila slobode one koji su manipulisali glasačkim listićima zloupotrebljavajući svoj položaj?", stoji u saopštenju.

Oni tvrdi da se u ovom slučaju radi o političkoj osveti, jer je Kalinić učestvovao na predsjedničkim izborima, ali i zbog njegovog stava protiv NATO, MMF-a i drugog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije