Hronika

Banjalučanima koji su vezali i opljačkali starca u Česmi sedam i po godina robije

Banjalučanima koji su vezali i opljačkali starca u Česmi sedam i po godina robije
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Banjalučanima koji su vezali i opljačkali starca sedam i po godina robije

BANJALUKA - Presudom banjalučkog Okružnog suda Želimir Petković (25) i Aleksandar Balaban (26) iz Banjaluke koji su vezali i pretukli sugrađanina Dragu R, osuđeni su u na sedam i po godina zatvora.

Petković je osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri, a Balaban na tri i po godine zatvora i obojici se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 24. septembra ove godine.

Dvojac je osuđen za krivična djela razbojništvo i tešku krađu, a Petković i za ugrožavanje sigurnosti i tjelesnu povredu, zbog napada na djevojku.

Prema presudi kivična djela počinili su 24. septembra kada su upali u kuću i Banjalučanina vezali lisicama, pretukli ga i oteli mu 844 marke.

Petković je prije pljačke pretukao djevojku V.T. jer nije željela da bude s njim u vezi, te je obavezan da djevojci isplati novčanu naknadu štete od 2.000 KM u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Nakon napada na djevojku sa Balabanom je prvo u ulici Zdravka Dejanovića oko šest časova ujutru provalio u kuću u izgradnji vlasništvo R.S.

Pošto nisu ništa našli otišli su do kuće R.D, u kojoj su se zadržali oko 40 minuta i ukrali nož.

Poslije toga su upali u susjednu kuću Drage R, kojeg su zatekli u dnevnom boravku.

Prema optužnici, povikali su mu: "Policija Republike Srpske", a potom ga bacili na kauč, prevrnuli na stomak i lisicama vezali ruke na leđima. Nakon toga su ga bacili na pod i tražili da im kaže gdje drži novac i zlato, a kada je Drago R. rekao da nema, počeli su ga tući. Bacali su na njega deke i posteljinu te ga udarali rukama i nogama.

Žrtva im je rekla da je novac u plakaru pa su optuženi iz njega sve pobacali i našli 350 evra i 160 KM koje su uzeli te su ispremetali svu kuću. Pronašli su i uzeli pištolj "plašljivac".

"Uzeli su i ključeve od garaže i kuće, izašli s ukradenim novcem i pištoljem te za sobom zaključali vrata ostavivši žrtvu zaključanu", stoji u optužnici.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, starca je u zaključanoj kući pronašao komšija Radenko K, koji ga je čuo kako zapomaže pa je pozvao policiju, koja je brzo reagovala.

Razbojnici su tada pobjegli u Slatinsku ulicu, gdje ih je pronašla i uhapsila policija. Kod njih je tada nađeno 850 maraka i nakit, za koji se sumnja da je ukraden, ali i kape fantomke.


Povezana vijest:

Detalji pljačke u Česmi: Žrtvu vezali i zaključali, spasio ga komšija

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije