Hronika

Detalji optužnice: Zeljkovića terete da je budžet oštetio za više od 1,3 miliona KM

Detalji optužnice: Zeljkovića terete da je budžet oštetio za više od 1,3 miliona KM
Foto: Nezavisne novine | Detalji optužnice: Zeljkovića terete da je budžet oštetio za više od 1,3 miliona KM

BANJALUKA - Nekadašnjeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića optužnica tereti da je budžet Srpske oštetio za više od 1,3 miliona maraka, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

"Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Branislav Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada isti prema Zakonu o javnim nabavkama BiH nije mogao biti primjenjen, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, najgrublje zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta", naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva.

Na taj način je, kako ga terete, za sebe i druge pribavio imovinsku korist na štetu budžeta Srpske u iznosu većem od 1,3 miliona KM. 

Kako ističu  iz Tužilaštva, nakon provedene vrlo složene istrage, Tužilaštvo je na osnovu pribavljenih više od 2.000 materijalnih dokaza, saslušanja više od stotinu svjedoka, provođenja forenzičkih vještačenja mobilnih telefona osumnjičenih i finansijkih vještačenja, te brojnih drugih dokaza utvrdilo ne samo grubo kršenje procedura javnih nabavki, već i koruptivne radnje Branislava Zeljkovića i ostalih.

"O tome govori i podatak da je u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553,49 odsto, medicinskih zaštitnih odijela za 351,38 odsto , a termalnih kamera  za 198,30 odsto", naveli su iz Tužilaštva.

Kako dodaju, nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta sprovodio po prethodnom dogovoru sa drugim optuženima, Zeljković je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i firmi "Travel 4 fun" od  578.780,32 KM, Slavku Bojiću i "Procontrolu" od 241.562,50 KM i Saniju Crljiću i "Sineks laboratoriji" od 28.700 KM.

"Optužnicom je predloženo da se od ovih lica oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a da se Zeljkoviću izrekne zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti i to zabrana obavljanja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim organima, javnim ustanovama, javnim preduzećima ili bilo kojim drugim ustanovama kojima je na osnovu zakona ili drugog propisa donesenog na osnovu zakona povjereno vršenje javnih ovlaštenja u maksimalnom trajanju od deset godina", ističu iz Tužilaštva.

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo je optužnicu protiv Zeljkovića zbog produžene zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, te primanja mita i nesavjesnog rada u službi.

Protiv direktora preduzeća "Procontrol" Slavka Bojića optužnica je podignuta zbog pomaganja u zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja, te zloupotrebe u postupku javne nabavke.

Bivšeg direktora firme "Sineks laboratorija" Sanija Crljića terete za pomaganje u  zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja, a direktora firme "Travel 4 fun" Sašu Markovića za  davanje mita i zloupotrebu u postupku javne nabavke.

Direktora firme "Promeding" Laktaši  Dragana Dubravca terete za produženu zloupotrebu u postupku javne nabavke.

Povezana vijest:

"Nezavisne" saznaju: Podignuta optužnica protiv Zeljkovića i ostalih

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije