Hronika

Pratite nas na Google news

Gore kuće u kojima borave migranti

Gore kuće u kojima borave migranti
Foto: N.N. | Gore kuće u kojima borave migranti
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Tokom proteklog vikenda na području Unsko-sanskog kantona zabilježena su četiri požara, od čega tri u Velikoj Kladuši i jedan u Ključu, a pretpostavlja se kako su njihovi počinioci migranti.

Na području Velike Kladuše gorjeli su lovačka kuća u naselju Glinica te napuštene proizvodne hale "Agrokomerca" u naselju Polje, dok je u ključkom selu Velagići požar zahvatio jednu napuštenu kuću. Veća materijalna šteta u svim ovim slučajevima spriječena je pravovremenom intervencijom vatrogasaca, a počinioci nisu otkriveni. Prema izjavama mještana, u svim ovim objektima primijećen je boravak migranata, a u policiji ističu kako povećanjem njihovog broja na području Unsko-sanskog kantona raste i broj provala. Navode kako su ovakvi incidenti dosta česti u posljednjih nekoliko mjeseci, te da migranti biraju napuštene i kuće bez nadzora kako bi boravili u njima. Tom prilikom, kako ističu, oni često lože vatru kako bi se ugrijali ili pripremili sebi nešto za jelo, upotrebljavajući različite zapaljive supstance, usljed čega dolazi do izbijanja požara.

Osim provala, rapidno raste i broj drugih krivičnih djela čiji su počinioci ilegalni strani državljani, zbog čega građani osjećaju sve veći strah za sopstvenu i bezbjednost svoje imovine.

"U prvih šest mjeseci ove godine zabilježili smo 35 krivičnih djela čiji su počinioci migranti i preko 500 različitih incidentnih situacija u kojima su oni bili glavni akteri. Kada je riječ o krivičnim djelima, imamo jedno ubistvo, dva pokušaja ubistva, nanošenje teških tjelesnih povreda, razbojništva, krađe i provale, a imamo i krivično djelo silovanje. To su ipak teža krivična djela s kojima se susrećemo, a u posljednje vrijeme od svih intervencija policije, oko devedeset posto se odnosi na migrante", istakao je Ale Šiljdedić, portparol policije USK-a.

Ono što zabrinjava jeste sve veći broj migranata u gradskim područjima Bihaća, Velike Kladuše i Cazina, a procjenjuje se kako je situacija teža nego prošle godine. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ističe kako se neće tolerisati povećano prisustvo migranata u gradskim zonama te da će lokalne i kantonalne vlasti uskoro pristupiti formiranju sabirnog kampa za migrante po uzoru na Vučjak.

"Mi smo uvidjeli da jedino radikalnim mjerama možemo riješiti ovaj problem i ako bude trebalo, napravićemo pet Vučjaka. Migranti ne mogu biti na ulicama i građani moraju biti oslobođeni ovog pritiska", kazao je Fazlić.

Prema nekim informacijama, kao buduća lokacija novog kampa za migrante pominje se lokalitet Lipa, u blizini sadašnjeg prihvatnog centra kojim upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM), kao i još jedna lokacija u neposrednoj blizini entitetske granice s Republikom Srpskom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije