Hronika

"Maloljetnog sina uplela u narko-poslove"

"Maloljetnog sina uplela u narko-poslove"
Foto: N.N. | "Maloljetnog sina uplela u narko-poslove"

ISTOČNO SARAJEVO - Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu koja Slavišu Bartulu (45) i još osam lica tereti za rasturanje i čuvanje marihuane, kokaina i heroina, a na optuženičkoj klupi, uz ostale, naći će se i Jovana Čobović (36), koju sumnjiče da je maloljetnog sina angažovala za - skrivanje droge.

Optužnicom su, uz Bartulu i Čobovićevu, obuhvaćeni i Milenko Samardžić (59), Muamer Hadžić (36), Srđan Pržulj (21), Velemir Ponjarac (38), Vladimir Mačar (39), Dejan Marković (22) i Željko Đuričić (32), a terete ih da su rasturanje narkotika dogovarali SMS porukama i telefonskim pozivima.

Ovih devet lica, kako je potvrđeno "Nezavisnim", optuženo je da su od februara do maja u Istočnom Sarajevu, Zvorniku i drugim opštinama RS, kao grupa držali, prepakivali, nudili i prodavali drogu većem broju lica.

U optužnici se navodi da je 28. februara naveče, po dogovoru između Bartule i Samardžića, prodato oko 150 grama heroina, u čemu su učestvovali Bartula kao prodavac te dva lica, uključujući i jednog maloljetnika iz Zvornika, kao kupci. Sudeći po optužnici, ovaj transfer doživio je neuspjeh.

"Dva lica su preuzela drogu od Bartule u Sokocu te s kupljenom robom pošla prema Zvorniku u mercedesu. Pripadnici PU Zvornik su to vozilo pokušali zaustaviti, ali se vozač ubrzano nastavio kretati do momenta kada su ih policajci sustigli i uhapsili", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je tokom te potjere maloljetnik, koji je u mercedesu bio suvozač, odbacio jedan paket na zemlju pored puta, da bi 6. marta, preko puta Hidrocentrale Zvornik, policajci pronašli taj paket oblijepljen selotejpom.

U drugoj tački optužnice navodi se da su se 13. marta ujutru Marković i prvoosumnjičeni Bartula zajedno golfom iz Sokoca odvezli u Hercegovinu, gdje su kupili heroin i kokain radi dalje prodaje. I to je naišlo na fijasko.

"Nakon toga su se vratili u Sokolac, da bi istog dana droga bila pronađena i oduzeta tokom pretresa golfa. Pronađena je jedna kesa sa 208 grama heroina i jedna s oko 50 grama kokaina", navodi se u optužnici.

Golf je, inače, koristio Bartula, ali je vlasništvo Čobovićeve, koja je, kako je ranije objavljeno, njegova supruga. Na scenu tada, sudeći po optužnici, stupa Čobovićeva.

"Ona je 13. marta, i naredne noći, znajući da je Bartula uhapšen, više puta telefonom kontaktirala sa svojim maloljetnim sinom i trećeosumnjičenim Hadžićem u cilju skrivanja Bartuline droge, skrivene u Istočnoj Ilidži, u stanu koji je koristio Bartula", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je njen sin tada boravio u tom stanu, pa je, po nagovoru majke, iz stana iznio drogu i predao je Hadžiću, koji je svojim vozilom došao ispred zgrade.

Bartula je, dakle, hapšen 13. marta, ali se, kako se vidi u optužnici, ni potom ne smiruje.

"Hadžić je 30. marta više puta SMS-om i pozivima stupio u kontakt s Bartulom s ciljem dogovora prodaje heroina, a nakon toga je primopredaja realizovana u naselju Stup, u Kantonu Sarajevo, tako što je Hadžić drogu prodao Bartuli. Bartula ju je potom predao Mačaru", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je istog dana, već oko 21 sat, u mjestu Sumbulovac, opština Pale, policija kod Mačara pronašla heroin. Optužnicom je, u sedam tačaka, pojašnjena i uloga ostalih u ovom lancu, ali i lokacije gdje je droga pronalažena.

"Tokom pretresa kuće koju koristi Ponjarac heroin je pronađen u kupatilu", piše u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije