Hronika

Nabavka zaštitnih odijela pod lupom Tužilaštva TK

Nabavka zaštitnih odijela pod lupom Tužilaštva TK
Foto: N.N. | Nabavka zaštitnih odijela pod lupom Tužilaštva TK

TUZLA - Istraga u slučaju nabavke zaštitne opreme Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona tokom pandemije virusa korona još je otvorena i čeka se tužilačka odluka, dok su dvije istrage zatvorene jer nema dokaza o zloupotrebama, a tiču se izolatorija u Srebreniku i Tuzli.

Tužilaštvo je istraživalo tri slučaja javnih nabavki vezanih za sprečavanje širenja zaraze te provjeravalo je li sve bilo u skladu sa zakonom. Predmeti su formirani na osnovu izvještaja i analiza Agencije za javne nabavke BiH. Provjere su vršili službenici SIPA i dostavili obimne izvještaje Tužilaštvu.

"Prvi predmet je o izgradnji izolatorija u Domu zdravlja u Srebreniku, a drugi o određivanju karantinskog prostora na području Tuzle za osobe koje su dolazile iz zemalja EU i koje su označene kao rizične zemlje za širenje zaraze. Obavljene su provjere i donesena je odluka da neće biti istrage jer nije utvrđeno da postoji neko krivično djelo", pojasnio je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva. 

Kada je u pitanju izolatorij u Srebreniku, gradonačelnik Nihad Omerović smatra da je sve bilo po zakonu. 

"Iz argumenata i dokumentacije koje sam iznio niti u jednom postupku od pomenutih nisu pronađeni ni minimalni elementi počinjenog krivičnog djela. Sve je rađeno potpuno zakonito i legitimno", ističe Omerović u vezi s kojim je i bila istraga o  nabavci dezinfekcionih tunela, ali je zatvorena. 

Međutim, odluka još nije donesena za jedan predmet. Radi se o nabavci određenih zaštitnih odijela od strane Kantonalne uprave civilne zaštite TK. U pitanju je šest ugovora vrijednih 360.000 maraka. 

"U skorije vrijeme ćemo donijeti tužilačku odluku, provjere su sve okončane, potrebno je da se analizira materijalna dokumentacija, sve izjave i ono što nam je dostavljeno od strane SIPA", rekao je Arnautović za "Nezavisne".

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite kazali su da je u martu i aprilu lani bilo gotovo nemoguće nabaviti zaštitnu medicinsku opremu, ali je opet bilo sve zakonski.

"Nisu našli ništa ovdje, čvrsto stojim iza svog stava. Samo je sa Mostarom bio sporan jedan ugovor jer je naša pošiljka išla dva dana brzom poštom. Trebalo je taj ugovor da oni potpišu jer smo mi bili već potpisali i čim su potpisali oni su nama poslali robu", rekao je Zoran Jovanović, direktor Uprave. 

Inače je Vlada TK prije nekoliko dana prihvatila izvještaj Uprave te je rečeno da je Kantonalni štab civilne zaštite ostvario svoju zakonom utvrđenu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije