Hronika

"Nezavisne" saznaju: Zolak osumnjičen u predmetu "Respiratori"

"Nezavisne" saznaju: Zolak osumnjičen u predmetu "Respiratori"
Foto: N.N. | "Nezavisne" saznaju: Zolak osumnjičen u predmetu "Respiratori"

BANJALUKA - Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u sklopu istrage o nabavci respiratora u FBiH, saznajemo iz Tužilaštva BiH.

Prije nekoliko dana su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli sjedište Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjaluci, kao i Zolakov službeni automobil.

Inspektori su tada izuzeli veću količinu dokumentacije u vezi s aferom "Respiratori" i firmom "Srebrena malina", koja je u jeku pandemije virusa korona uvezla sporne respiratore u BiH.

Osim Zolaka, kako smo ranije objavili, nekoliko sati ispitivani su i još neki zaposleni u ovoj agenciji.

Izjavu Zolaka, u vezi s ovim slučajem, danas nismo uspjeli dobiti. On je 23. juna, kada su pripadnici SIPA bili u Agenciji, rekao da su se inspektori interesovali za slučaj "Srebrena malina".

Podsjetimo, u trenutku dolaska inspektora SIPA Zolak nije bio u zgradi Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali je došao nakon telefonskog poziva jednog od inspektora. Ulazeći u zgradu Agencije u kojoj su inspektori nekoliko časova "češljali" poslovnu dokumentaciju, Zolak je rekao da može samo da pretpostavi o čemu se radi.

"U svakom slučaju stojimo na raspolaganju svima i otvoreni smo za saradnju", rekao je tada kratko Zolak.

Inače, kada je riječ o samoj aferi "Respiratori", SIPA i Tužilaštvo BiH već sedmicama intenzivno ispituju ovaj slučaj težak 10,5 miliona KM.

Sporne respiratore u BiH je iz Kine uvezla "Srebrena malina", koja je vlasništvu Fikreta Hodžića. U ovoj aferi privođeni su i osumnjičeni i Fadil Novačić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Šolak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, te sam Hodžić. Sva trojica su puštena da se brane sa slobode i pored toga što je Tužilaštvo BiH tražilo pritvor.

Između ostalog, u ovoj aferi sporna je bila i sama dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva firmi "Srebrena malina", koja nije bila registrovana za promet lijekova i medicinske opreme. Navodno, ta firma dozvolu za promet medicinskom opremom dobila je 26. aprila s rokom važenja na pet godina.

Još ranije Zolak je rekao da iz ugla Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u nabavci respiratora preko firme "Srebrena malina" nema ništa sporno, ističući da je od početka marta do kraja aprila oko 60 pravnih lica u BiH podnijelo zahtjev za izdavanje saglasnosti za uvoz interventnih medicinskih sredstava, a da tih 60 firmi nije registrovano za uvoz i da su kao i "Srebrena malina" dobile rješenja isti dan ili sutradan.

Kada je riječ o samim respiratorima, nalazi stručnih vještaka koje je angažovalo Tužilaštvo BiH pokazali su da su oni praktično neupotrebljivi.

"Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od kovida-19", navedeno je u izvještaju stručnog vještaka, a čije mišljenje je početkom maja prenijelo Tužilaštvo BiH.

Pod lupom i nabavka respiratora u RS

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet koji se odnosi na nabavku respiratora na području Republike Srpske, potvrđeno je "Nezavinim" iz ovog tužilaštva.

"Nakon što nam je dostavljena informacija od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja se odnosi na nabavke respiratora na području RS, formiran je predmet i na njemu radi tužiteljski tim", rekao je za "Nezavisne" Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kako smo ranije objavili, SIPA je provjeravala informacije objavljene u medijima te druge informacije, a koje se odnose na nabavku respiratora za potrebe zdravstvenog sistema u Srpskoj tokom pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije