Hronika

Odbjegli Petar Dukić se predao Tužilaštvu BiH

Odbjegli Petar Dukić se predao Tužilaštvu BiH
Foto: Arhiva | Odbjegli Petar Dukić se predao Tužilaštvu BiH

​BANJALUKA - Banjalučanin Petar Dukić (41) osumnjičeni u predmetu "Transporter" u kojem je zaplijenjeno više od 300 kilograma skanka uhapšen je danas kada se u prisustvu advokata predao Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

On se javio postupajućem tužiocu koji ga je ispitao nakon čega će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

"Nakon višednevnog boravka u bjekstvu, osumnjičeni za međunarodni organizovani kriminal i neovlašten promet opojnim drogama, Dukić Petar predao se Tužilaštvu BiH, nakon čega je postupajući tužilac naredio lišenje slobode osumnjičenog", potvrđeno je iz Tužilaštva BiH. 

U ovom predmetu Tužilaštvo sa partnerskim agencijama iz BiH, regiona i zemalja EU, provodi obimnu istragu protiv organizovane kriminalne grupe, osumnjičene za međunarodno krijumčarenje velike količine droga, iz inostranstva u BiH, te iz BiH prema zemljama EU.

Policija za njim traga od polovine novembra kada je bilo uhapšeno više osoba od kojih je Sud BiH bio odredio pritvor za šestoricu.

U akciji je bilo uhapšeno ukupno deset osoba, od kojih je jedna uhapšena naknadno nakon prelaska granice jer je bila u inostranstvu.

Pritvoreni su Bojan Cvijetić, Saša Rađević, Aleksandar Nikolić, Ivan Jurić i Dragan Kresojević i suspendovani policijski inspektor Mladen Milovanović, koji je naknadno pušten na slobodu jer mu je rješenjem Suda BiH ukinut pritvor i određene su mu mjere zabrane.

Za Dukićem je bila raspisana potjernica, a tokom akcije policija je zaplijenila 303 kilograma skanka pronađenog na lokaciji koju on koristi.

Tada je policija oduzela i više skupcjenih vozila, kao i povjerljive dokumente OSA o kriminalnim organizacijama na Zapadnom Balkanu na lokaciji koju kortisti Cvijetić, koji je inače bivši savjetnik tadašnjeg ministra Dragana Mektića.

U pitanju je skank vrijedan 1.2 miliona maraka i vozila: golf 8, audi SQ7, mercedes S klase, mercedes GLC, dva audija Q5, BMV X5 te kombi folksvagen transporter. 

Državni tužilac Dubravko Čampara objasnio je ranije na koji način je djelovala grupa, a Cvijetić se prema riječima tužioca nalazio na čelu grupe dok su ostali osumnjičeni bili pod posebnim istražnim radnjama te je otkrivena veza između organizatora i grupe ali i načina na koji je novac odlazio i vraćao se u BiH.

Rekao je,  između ostalog da je osim skanka i skupocjenih vozila, zaplijenjena i velika suma novca i 56 kilograma kokaina. 

Tužilac je to ocijenio kao "kap u moru", jer je grupa imala  namjeru još pet tona droge da prebaci u zemlje EU.

Skupocjena vozila su koristili kao polog za kupovinu droge na području Albanije i Crne Gore, a sa Dukićem je sarađivao Ekrem Bajrami iz Albanije. 

Kako je rekao tužilac, hale u kojima su poslovali Dukić i Cvijetić korištene za skladištenje droge, a firme su im bile samo paravan za ono što su radili.

Dukić je vlasnik auto-radionica "Master" u Banjaluci i poznat policiji, a hapšen je u razbijanju organizovane kriminalne grupe za krađu i preprodaju automobila.

Takođe, MUP RS hapsio je Dukića i njegovog oca, i u okviru velike akcije hapšenja pripadnika škaljarskog klana i pojedinaca iz policije koji su osumnjičeni da su mu pomagali i bili u bliskim vezama sa njim.

Dukići su hapšeni zbog sumnje da su u svojoj kući pružili utočište odbjeglom pripadniku škaljarskog klana Milošu Božoviću, optuženom za ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije