Hronika

Optuženi za ubistvo korak bliže slobodi

Optuženi za ubistvo korak bliže slobodi
Foto: N.N. | Optuženi za ubistvo korak bliže slobodi

SARAJEVO, BANJALUKA - Ustavni sud BiH utvrdio je da su odlukom o produženju pritvora povrijeđena prava Aleksandra Bulatovića (33) iz Istočne Ilidže, kojeg terete za učešće u ubistvu Miroslava Lazarevića (32), tako da nije isključeno da će se optuženi tridesettrogodišnjak uskoro naći na slobodi.

Bulatović je, podsjetimo, zbog ovog zločina, počinjenog u jesen 2016. godine, u banjalučkom Okružnom sudu bio osuđen na 19 godina zatvora, sa Sašom Vidovićem (36) iz Bijeljine, kojem je odrezano 20 godina robije, ali im je presuda ukinuta.

Naime, proces je na novo suđenje 20. septembra prošle godine vratio Vrhovni sud Republike Srpske, ali je obojici produžen pritvor, zbog čega se Bulatović požalio Ustavnom sudu BiH, te su mu žalbe prihvaćene.

"Ustavni sud je utvrdio da je Vrhovni  sud RS iznio samo pretpostavku da bi puštanje na slobodu optuženog predstavljalo stvarnu opasnost za narušavanje javnog reda. Nijednim argumantom nije ukazano da postoji stvarna prijetnja narušavanja reda i mira", piše u odluci Ustavog suda BiH.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva, podsjetimo, teretila je Vidovića i Bulatovića da su organizovali ubistvo, te da su prvo ukrali BMW X5, kojim su se dovezli do Istočnog Novog Sarajeva, i napravili sačekušu, te ubili Lazarevića, a onda pobjegli u Sarajevo i zapalili taj terenac s oružjem i municijom.

Stoga su Vidović i Bulatović, osim za ubistvo, bili osuđeni i za izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja i krađu vozila.

Obojici je u kaznu, koja im je ukinuta, bilo uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru, a koji im je, nakon što su proglašeni krivim - produžen.

Podsjetimo, izricanje presude ovom tandemu pratilo je jako obezbjeđenje. Prema presudi koja je ukinuta, Bulatović i Vidović su Lazarevića ubili 16. oktobra 2016. godine, dva sata iza ponoći.

Dok je vozio golf 7 u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu, u Lazarevića su ispaljena čak 24 hica iz automatske puške. Napadači su potom pobjegli prema Sarajevu, gdje su zapalili ukradeni BMW X5 kojim su pobjegli.  U vozilu su ostavili automatsku pušku s dva okvira puna municije, a koji su izgorjeli.

Podsjetimo, ovo suđenje obilježio je niz zanimljivih svjedočenja, o čemu su "Nezavisne" ranije pisale. Tako je jedan od svjedoka ranije ispričao da je nakon tog zločina Saša Vidović u momentima kada je u policijskoj potjeri sarajevskim ulicama uhapšen, na sebi, uz jaknu, imao samo - bokserice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije