Hronika

Pratite nas na Google news

Osumnjičeni da su oštetili budžet RS za oko tri miliona KM

Osumnjičeni da su oštetili budžet RS za oko tri miliona KM
Foto: Arhiva / Ilustracija | Poreski obveznici osumnjičeni da su oštetili budžet RS za oko tri miliona KM
Maja Brkić

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima u RS dostavila devet izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet RS u iznosu od oko 2,97 miliona maraka.

"Izvještaji su u tom periodu podneseni, prije svega zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te povrede prava radnika", navedeno je u saopštenju Poreske uprave RS.

Kako se navodi, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u ovoj godini, njih šest, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u četiri preduzeća i jedno fizičko lice utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 2.462.731 KM štete za budžet RS. 

"Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima  Doo 'Agrotruck' Srbac dva izvještaja, zatim Doo 'Narval' Bijeljina, Doo 'Guzijan Pasuscuro' Laktaši i 'Delta auto' Novi Grad", naveli su iz Poreske uprave RS. Pored toga, kako se dodaje u saopštenju, od početka ove godine Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 173.776 KM. 

"Izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima Doo 'Maltea' Gradiška i Doo 'Business consultant Janić' Banjaluka", pojasnili su u saopštenju.

Poreska uprava RS je navela da je u ovom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen i izvještaj protiv odgovornog lica u Doo 'Uranak produkt' Banjaluka, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda osnovnih prava radnika, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 336.766 KM.

Kako se dodaje u saopštenju, ovi podaci pokazuju da je i u 2020. godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela. 

"Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske", rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije