Hronika

Podignuta optužnica za nedozvoljen promet cigareta

Podignuta optužnica za nedozvoljen promet cigareta
Foto: Ilustracija | Podignuta optužnica za nedozvoljen promet cigareta

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miljana Kulića (45) iz Foče koja ga tereti da je u dva navrata pokušao neovlašteno prometovati većom količinom akciznih proizvoda, sa namjerom da cigarete stavi u prodaju na ilegalnom tržištu.

Optuženi se tereti da je na magistralnom putu Foča-Sarajevo u prtljažniku i skrovitim mjestima skrivenim u putničkom motornom vozilu kojim je upravljao prevezao više od 6.000 paklica cigareta raznih marki bez odgovarajućih akciznih markica države BiH, koje je namjeravao staviti u prodaju.

Cigarete su pronađeni prilikom kontrole koju su proveli policijski službenici MUP-a RS, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi postupio suprotno članu 25. stav 1. Zakona o akcizama u BiH jer se navedene duhanske prerađevine, u smislu odredbi  Zakona o akcizama u BiH, smatraju akciznim proizvodom i prije stavljanja u promet moraju biti obilježene akciznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

"Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. KZ-a BiH, u vezi sa članom 26., a sve u vezi sa članom 54. istog Zakona", navedeno je u Tužilaštvu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije