Hronika

Policija pretresa kancelarije banjalučkog advokata Stojana Vukajlovića

Policija pretresa kancelarije banjalučkog advokata Stojana Vukajlovića
Foto: Velibor Tripić | Policija pretresa kancelarije banjalučkog advokata Stojana Vukajlovića

BANJALUKA - Policija pretresa kancelariju advokata Stojana Vukajlovića iz Banjaluke zbog sumnje da je počionio krivično djelo povreda zaokona od strane sudije ili javnog tužioca u pomaganju, saznaju "Nezavisne".

U akciji koja se sprovodi po naredbi Republičkog javnog tužilaštva pretresaju se tri lokacije.

U pitanju je akcija povezana s predmetom sudije Nebojše Pejovića.

Na samom ulazu u kancelariju advokata Vukajlovićeva, u Srpskoj ulici, nema policajaca. Jedno policijsko vozilo nalazi se preko puta, par desetina metara od kancelarije. Izvori "Nezavisnih novina" ističu da je jedan pretres vršen i u banjalučkom naselju Nova varoš.

Policija pretresa zgradu u Ulici Pave Radana, a stanovnici kažu da pretres traje već satima.

"Sve vrijeme tu ispred je policijski auto, a na spratu su vjerovatno inspektori. Pretres je počeo prije devet sati, ne znam tačno kad", ističe jedan mještanin.

Vukajlović je bio odbornik u prošlom sazivu Skupštine grada Banjaluka.

Podsjećamo da je Pejović optužen da je 31. decembra 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u izvršnom postupku pred tim sudom, na ročištu radi prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršenja, a u namjeri da ponuđaču, odnosno advokatu S.V. pribavi imovinsku korist, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju.

U pitanju su četiri stana u Banjaluci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u mjestu Ivanjska.

Prema optužnici, Pejović je to učinio s obrazloženjem da isti nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su isti uplatili maksimalni iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

Nakon otvaranja javnog nadmetanja optuženi je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM, odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postpku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača.

"Utvrdio je da samo ponuđač advokat S.V. ispunjava uslove za učešće na nadmetanju i nakon što je isti prihvatio punuđeni ukupni iznos za sve navedene nepokretnosti, optuženi je donio nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM, odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti", navodi se u optužnici protiv Pejovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije