Hronika

Pretres auto-otpada: Oduzeti polovni automobili i dijelovi vrijedni 160.000 KM

Pretres auto-otpada: Oduzeti polovni automobili i dijelovi vrijedni 160.000 KM
Foto: Ustupljena fotografija | Pretres auto-otpada: Oduzeti polovni automobili i dijelovi vrijedni 160.000 KM

MOSTAR - Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH), Regionalni centar Mostar, u operativnoj akciji kodnog naziva "Auto-otpad 2022" na nekoliko lokacija oduzeli su polovna vozila i ostale auto dijelove u vrijednosti od oko 160.000 KM.

Kako se navodi u saopštenju UIO BiH, akcija je sprovedena na području Regionalnog centra Mostar s ciljem kontrole prometa i porijekla strane robe u poslovnim subjektima. 

Predmet operativne aktivnosti bili su, kako se navodi auto-otpadi, odnosno vozila i dijelovi za automobile, koji nisu prošli odgovarajuću carinsku proceduru. 

"Tokom provođenja operativne akcije, službenici Sektora za provođenje propisa, uz učešće grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz svih regionalnih centara, na području više gradova izvršili su provjere na osam lokacija", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, tom prilikom su na šest lokacija pronađene određene nepravilnosti koje su rezultirale oduzimanjem 16 polovnih pmv i određene količine autodijelova za vozila, bez vjerodostojne dokumentacije o njihovom porijeklu. 

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 160.000 KM. 

Za utvrđene nezakonitosti, protiv učinilaca istih će biti provedeni postupci u skladu sa važećim prekršajnim zakonodavstvom. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije