Hronika

Sedmično jedan napad na policiju, uhapšeno 55 napadača

Sedmično jedan napad na policiju, uhapšeno 55 napadača
Foto: Dražan Pozderović | Sedmično jedan napad na policiju, uhapšeno 55 napadača

BANJALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske je u prošloj godini evidentiralo 52 napada na svoje pripadnike, tako da statistički podaci govore da se svake sedmice dogodi jedan napad na policiju.

Naime, prema podacima MUP-a Srpske, u prošlogodišnjim napadima na njihove pripadnike 41 je lakše povrijeđen.

"Razlozi i povodi napada na policijske službenike su bili prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja (15), lišenja slobode (14), uspostavljanja narušenog javnog reda i mira (11), obezbjeđenja ličnosti i objekata (1), asistencija (1), kriminalističke obrade (1), zadržavanja (1) i ostalih razloga (8). Tom prilikom slobode je lišeno 55 lica", kazali su iz MUP-a RS za "Nezavisne novine".

Dodaju da su policajci protiv 41 lica podnijeli 35 izvještaja nadležnim tužilaštvima.

Po Krivičnom zakoniku Republike Srpske, ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti službeno lice u vršenju službene dužnosti biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Ako je pri izvršenju ovog krivičnog djela službenom licu nanesena tjelesna povreda ili mu je prijećeno upotrebom oružja, učinilac će biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Tako su repetiranje pištolja na policiju, pucanje, fizički obračuni, pozivanje na napade ili cijepanje uniformi samo neke od opasnosti s kojima se policijski službenici susreću na dužnosti.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, kaže da su policajci predmet napada samo zato što stručno i profesionalno rade svoj posao.

"To je ono što policijske službenike razlikuje od svih ostalih profesija. U drugim profesijama, koje su takođe rizične, imate nesreće na poslu, do kojih dolazi zbog tragičnih okolnosti. Specifičnost policijske službe je da ste naprosto meta samo zato što radite svoj posao", navela je Jondićeva za "Nezavisne novine".

Dodala je da su napadi na policiju Srpske brutalni, ali i mnogobrojni.

"Posljednji u nizu takav napad je bio u martu ove godine kada su likvidirali našeg kolegu Radenka Bašića, načelnika Krim-policije u Prijedoru, samo zato što je časno, savjesno i pošteno radio svoj posao", kazala je Jondićeva.

Istakla je da su svi napadi na policiju RS istog korijena, a to je pokušaj ljudi iz kriminalnog miljea da spriječe policiju RS da radi svoj posao.

"Ni u jednoj drugoj profesiji niko neće napasti, ubiti čovjeka zato što zida kuću ili radi neki drugi posao, ali kod naših službenika to se dešava", kazala je Jondićeva.

Podsjećamo, posljednji slučaj brutalnog ubistva zabilježen je u Prijedoru kada Bašić, dok je pješice išao na posao mučki, s leđa, ubijen pucnjem u potiljak, nakon čega je ubica pobjegao. Kao direktni izvršilac zločina osumnjičen je Banjalučanin Aleksandar Miljatović, koji je uhapšen i koji je trenutno u pritvoru. Osim Miljatovića, uhapšen je i pritvoren njegov pomagač Igor Repajić. Republičko tužilaštvo Miljatoviću na teret stavlja teško ubistvo, a Repajiću pomaganje u teškom ubistvu.

Dalibor Railić, koji je označen kao naručilac zločina, uhapšen je 23. marta zbog, kako je tada rečeno, učešća u ubistvu Bašića, ali je odlukom Okružnog tužilaštva Prijedor pušten, nakon čega ga je policija opet uhapsila. Potom je predat Tužilaštvu BiH, a Sud BiH mu je odredio pritvor, ali zbog organizovanog kriminala i šverca narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije