Hronika

"Sina mi je ubio kriminalac koji nosi pištolj bez dozvole"

"Sina mi je ubio kriminalac koji nosi pištolj bez dozvole"
Foto: NN Arhiva | Suđenje Čamberu: Roditelji ubijenog mladića traže maksimalnu kaznu

BANJALUKA - Miodrag i Vesna, roditelji Duška Savanovića (24), koji je ubijen 31. decembra prošle godine na benzinskoj pumpi u Trnu, kod Laktaša, zatražili su najstrožu, maksimalnu moguću kaznu za ovaj zločin, a za koji je optužen Laktašanin Dalibor Čamber (47).

"Sina mi je ubio kriminalac koji nosi pištolj bez dozvole, koristi službeno vozilo. Nikakvo saučešće ni žaljenje ne prihvatam od strane optuženog i saučesnika, jer mi je ubijen sin kojeg smo vaspitavali da bude čestit", rekla je Vesna u Okružnom sudu u Banjaluci.

Ona je dodala da je kazna od godine zatvora, koju je dobio Milan Đurđević (43) iz Laktaša, nakon što je priznao krivicu za pomaganje Čamberu, nagrada, a ne kazna.

Vesnin suprug Miodrag istakao je da je Duško odgajan u zdravoj porodici da bude pošten i dobar, a da je ovo ubistvo "rezultat smrti institucija".

Prema onome što se danas čulo u sudnici, može se zaključiti da su Čamber i Đurđević prije tuče i ubistva, mercedesom C klase na auto-putu obišli mercedes GL u kojem su bili Savanović i Aleksa Babić (22), koji je kasnije ranjen u obračunu, te im svirali i upalili četiri žmigavca. Potom su oba auta svratila na pumpu "NIS petrol".

I Babić je od Sudskog vijeća zatražio najstrožu kaznu za Čambera te ispričao šta se desilo kobnog dana, istakavši da ne zna zašto je izbio sukob.

"Te večeri iz Laktaša smo Duško, te Aleksa Đurđević i ja krenuli prema Banjaluci. Obišao nas je mercedes i upalio četiri žmigavca. Nisam znao ko je, mislili smo da je auto našeg poznanika Paje Đurđevića. Svratili smo na pumpu da kupimo cigarete, a taj mercedes je stao pored", prisjetio se Babić.

Dodao je da se ne sjeća dobro svih detalja, ali je, kako kaže, vidio kako Čamber i Milan Đurđević tuku Savanovića.

"Umiješao sam se da odbranim druga, udario sam Čambera i on je pao, a na mene se zaletio Đurđević. Nakon prestanka tuče krenuli smo u auto, ali Čamber je prišao s pištoljem i pucao u lijevu gumu. S pištoljem je prišao mom prozoru i izašli smo iz auta da vidimo šta se dešava. Čamber je pucao na mene i nisam odmah ni shvatio da sam ranjen", rekao je Babić.

Prilikom njegovog svjedočenja pušten je i video-snimak s nadzornih kamera na benzinskoj pumpi "NIS petrol" na kojem se vidi šta se dešavalo.

Svjedok Aleksa Đurđević potvrdio je da ih je kobne večeri pretekao crni mercedes koji im je svirao.

"Oni su skrenuli na pumpu i mi smo tu isto stali. Savanović je rekao nešto, a Babić ga je uhvatio za ruku i rekao da ne izlazi. On je izašao i tad je došlo do tuče između njega, Čambera i Babića. Nakon tuče Babić i Savanović vratili su se u auto i krenuli smo, ali je Čamber pucao u lijevu felgu", kazao je Aleksa Đurđević.

Dodao je da su nakon toga Babić i Savanović ponovo izašli i da je čuo još dva pucnja, ali nije gledao i da je tek kasnije vidio da Savanović leži.

Danijela Brus i Aleksandar Udovčić, koji su kobne večeri radili na benzinskoj pumpi "NIS petrol", kazali su da su dva mercedesa, tamni i bijeli, svirali jedan drugom kada su stigli na pumpu, a zatim je došlo do tuče.

Brusova je ispričala da su se tukla četvorica, a nedugo zatim je vidjela da je Čamber izvadio pištolj, nakon čega je zbog straha pobjegla u službene prostorije i pritisnula panik taster. Kazala je da je nakon nekog vremena u prostorije pumpe ušao Babić, koji je bio ranjen i pao na pod, a ona ga je, kako kaže, preskočila i otišla iza pumpe.

Udovčić je ispričao da je, kada su se mladići počeli tući, krenuo prema njima, ali je čuo pucanj. Pobjegao je potom u drugu prostoriju i nazvao policiju.

"Kada sam izašao, vidio sam tragove krvi koji su vodili do toaleta i tamo je bio Babić koji je plakao. Ja sam mu dao čašu vode", ispričao je Udovčić.

Čambera terete da je u noći 31. decembra lani hicem iz pištolja tokom tuče ranio Aleksu Babića i usmrtio Duška Savanovića.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, Milan Đurđević, koji je bio s njim, nakon priznanja krivice osuđen je na godinu zatvora, jer je poslije kobne večeri s mjesta zločina odvezao kući Čambera.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije