Hronika

Svjedok na suđenju Obrenu Petroviću: Voda nosila balvane

Svjedok na suđenju Obrenu Petroviću: Voda nosila balvane
Foto: N.N. | Svjedok na suđenju Obrenu Petroviću: Voda nosila balvane

BANJALUKA - U nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću, koje terete za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u kojim je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta, jedan od svjedoka je izjavio da je kritičnih dana, u maju 2014. godine, voda nosila i balvane.

Rifet Jahić, vlasnik građevinske firme, čiji kamioni su bili angažovani na izgradnji nasipa za vrijeme katastrofalnih poplava u maju 2014. u Doboju, kazao je da ga je Petrović molio i tražio da angažuje kamione.

Jahić je kazao da ga je Petrović zvao telefonom 14. maja 2014. godine u večernjim satima više puta i molećivim glasom tražio da pomogne.

"Nazvao me oko 20 ili 21 čas i molećivim glasom rekao 'Daj, molim te, bi li mogao pomoći". Pitao sam 'Šta ću ti pomoći', te se prekinula veza. Poslije me opet zvao i rekao "Daj, molim te, pomozi, daj kamione", rekao je Jahić.

Dodao je da je poslije angažovao vozače i čovjeka koji je sve to koordinisao te da su u izradi nasipa učestvovali njegovih pet kamiona i bager. Pojasnio je da je po zahtjevu Petrovića otišao na mjesto gdje rađen nasip kod Željeznog mosta u Doboju gdje je bio do tri ujutro.

"Nasip je bio od 60 do 120 centimetara visine i dug dva do tri kilometra. Ujutro sam pokušao tamo opet otići i nisam mogao, a oko osam časova sam zvao svoje i rekli su da je voda probila nasip pa sam rekao da se povuku kamioni", ispričao je Jahić i naglasio da nije naplatio izgradnju nasipa, ali da mu je plaćeno za čišćenje Doboja poslije poplava.

Vlasnik firme "Hifa oil" Izudin Ahmetlić, koji na području Doboja, ima pet firmi koje su poplavljene, prisjetio se da je 14. maja vozeći se ka Doboju putem telefona razgovarao sa Petrovićem te upozorio na zabrinjavajuće stanje vodostaja rijeke Bosne.

"Voda je nosila sve pred sobom i bio je to talas kao morski. Vidio sam balvane, frižidere i građevinski materijal kako plutaju rijekom. Pošto u Doboju i blizini imam pet firmi, morao sam reagovati. Zvao sam gospodina Petrovića i saopštio mu da je Bosna nadošla i da je stanje zabrinjavajuće" , rekao je Ahmetlić.

Ahmetlić je pojasnio da su njegovi radnici uspjeli da usidre rezervoare za gorivo jer su se plašili da ih voda ne odnese i tako naprave štetu na mostovima nizvodno.

"Tu se radilo o epskoj poplavi i mislim šta god da se uradilo nije se moglo zaustaviti", rekao je Ahmetlić.

Mladen Dostanić, koji je 2014. godine u maju bio načelnik Komande logistike Oružanih snaga BiH (OS BiH) u dobojskoj kasarni  "Miljkovac" rekao je da su pomagali stanovništvu i da im je to tražio i Petrović.

"Nismo imali nikakve zvanične informacije o opasnostima od poplavama. Rano ujutro, dobio sam poziv od dežurnog oficira i hitno se pojavio u kasarni. Od nas je traženo da pružimo pomoć. Sve dostupne snage smo angažovali na pružanju smještaja, izgradnji nasipa i pomoći stanovništvu", rekao je Dostanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije