Hronika

Tepić: Tukli su nas svim i svačim

Tepić: Tukli su nas svim i svačim
Tepić: Tukli su nas svim i svačim

BANJALUKA - Branko Mitrović, tužilac za ratne zločine, izjavio je juče u banjalučkom Okružnom sudu da će nakon istrage koja je trajala 15 godina dokazati da su optuženi Sulejman Berbić i Ćamil Bilić tokom 1992. godine nečovječno postupali prema srpskim zatvorenicima u zatvoru u selu Večići kod Kotor Varoša.

Na istoj optužnici trebali su se naći još i Borislav Piličić, te Mehmed Bilić, ali su oni, trenutno, nedostupni organima gonjenja RS i BiH.

Mensur Radončić, advokat optuženih, u uvodnoj riječi je između ostalog naveo da svjedoci tužilaštva tokom ranijih iskaza nisu navodili "morbidne detalje koji stoje u optužnici", dodavši kako odbrana neće osporavati da su "neke osobe bile zatvorene u podrumu u Večićima, te da je tamo počinjen ratni zločin".

Jelenko Tepić, jedan od krunskih svjedoka tužilaštva, juče je detaljno ispričao Sudskom vijeću trenutak zatvaranja u prostoriju veličine četiri metra kvadratna u Večićima, te kako je tokom 105 dana zatočeništva bio izložen konstantnom prebijanju i psihičkom zlostavljanju od strane optuženih.

"Tukli su nas svim i svačim, drvenim palicama, kablovima za vodu napunjenim olovom, kundacima puške, nogama. Dok su nas tukli, morali smo pjevati četničke i ustaške pjesme, te učiti molitve iz Kurana", kazao je Tepić, dodavši da je premlaćivanje nekad bilo jednom, a nekad tri do četiri puta dnevno.

Tepić je ujedno prepoznao optužene istakavši da je u prebijaju prednjačio optuženi Bilić.

Svjedok tužilaštva se prisjetio i noći kada su preminuli Lugić i Popović, dvojica srpskih zatvorenika.

"Lugić je tokom premlaćivanja imao veliku nuždu, a na kraju su ga tjerali da to pojede", prisjetio se Tepić.

Milenko Đurić je ponovio Tepićevu priču dodavši kako ga je optuženi Bilić tokom prebijanja zapitkivao da li zna šta je Merhamet, te kako "u BiH koja će biti muslimanska država, nema mjesta za srpska govna".

Đurić se prisjetio i prebijanja Lugića i Popovića, pojasnivši da su Lugića tjerali da siluje psa.

Svjedok Draško Sakan, koji je sa jedanaest godina bio zatvoren u Večićima, drhtavim glasom ispričao je da su ga bošnjački vojnici tjerali da tuče srpske zatvorenike.

Tužilac: Čime ste ih tukli?

Sakan: Stavili su Đurića i Tepića na stolicu, skinuli im čarape i dali mi policijsku palicu. Više od sat vremena sam ih morao tući po tabanima, dok su za to vrijeme morali pjevati.

Tužilac: Jeste li bili prisiljeni na to?

Sakan: Rekli su mi da će me zaklati ako to ne učinim.

Advokat optuženih je u prvi red isticao to što svjedoci tokom ranijih iskaza pred istražnim sudijom, odnosno tužiocem, nisu navodili detalje vezane za premlaćivanja, na šta su svjedoci odgovorili da nisu bili ni pitani za detalje.

Optužnica:

Sulejman Berbić (42), zvani Suljica i Ćamil Bilić (48), oba iz sela Večići kod Kotor Varoša optuženi su za ratni zločin peotiv civilnog stanovništva i srpskih zarobljenika tokom 1992. godine.

Berbić i Bilić su, kako stoji u optužnici, od 24. jula do kraja oktobra 1992. godine nečovječno postupali prema zatvorenicima, odnosno Srbima, koje su držali zatočenim u improvizovanom zatvoru veličine četiri kvadrata u selu Večići.

Optuženi se terete da su drvenim palicama, kablovima napunjenim olovom, nogama i šakama, te psihičkim maltretiranjima zlostavljali i premlaćivali Jelenka Tepića, Milenka Đurića, Boru Lugića, Nedeljka Popovića, te tada jednaestogodišnjeg Draška Sakana.

Lugić i Popović su u avgustu 1992. godine, nakon premlaćivanja podlegli, a njihova tijela su zakopali ostali zatvorenici. Srpski zatvorenici su, kako stoji u optužnici, tokom premlaćivanja morali pjevati nacionalističke pjesme, jesti svoj izmet, te silovati životinje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije