Hronika

Uhapšen dvojac osumnjičen za krijumčarenje migranata preko Drine

Uhapšen dvojac osumnjičen za krijumčarenje migranata preko Drine
Foto: Ilustracija | Uhapšene dvije osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata preko Drine

SARAJEVO – Dvije osobe, osumnjičene za organizovano krijumčarenje migranata preko granice BiH na rijeci Drini, uhapšene su na području Bratnunca u okviru operativne međunarodne akcije "Veslo", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi međunarodne grupe za organizovani kriminal, koja je formirana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU, te da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata.

"Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije 'Veslo”' pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući sa njima poznatim osobama sa područja Srbije, učestvovali u planiranju, organizovanju i realizovanju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na rijeci Drini", navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Akcijom su koordinisali Tužilaštvo BiH i SIPA, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS i uz asistenciju OBA BiH.

Prema dostupnim informacijama, veliki procenat ilegalnih migranata na području BIH, u našu zemlju ulazi upravo preko granice na rijeci Drini, uz pomoć osoba koje radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vrše nezakonite radnje na prevozu i krijumčarenju migranata.

Međunarodnu akciju kodnog naziva "Veslo" Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu provode u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije.

Do sad je tokom rada na predmetu "Veslo", na teritoriji BiH i Srbije uhapšeno ukupno 18 osumnjičenih pripadnika grupe za organizovani kriminal, koji se sumnjiče da su organizovali i učestvovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom rada na predmetu, podršku je pružio Policijski Centar Jugoistočne Evrope-SELEC

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužilac odlučiće o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije