Hronika

Pratite nas na Google news

Zaposleni u Ministarstvu za pitanje boraca FBiH osuđen na tri godine zatvora

Zaposleni u Ministarstvu za pitanje boraca FBiH osuđen na tri godine zatvora
Foto: N.N. | Zaposleni u Ministarstvu za pitanje boraca FBiH osuđen na tri godine zatvora
N.N.

SARAJEVO – Dragan Majstorović, radnik Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, osuđen je danas na tri godine zatvora nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice.

Kantonalni sud u Sarajevu osudio ga je za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje službene isprave i falsifikovanje isprave.

Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem periodu nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovijednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a, a na osnovu kojih su oni neosnovano ostvarili povoljnije penzije u iznosu većem od 200.000 KM. Većina od ovih 30 bivših pripadnika HVO-a ranije su procesuirani u Mostaru.

Istovremeno, pribavio je sebi nezakonitu korist u iznosu od oko 2.000 KM tako što je od jedne osobe uzeo novac za taksu koja se ne plaća, a zauvrzat joj izdao lažno uvjerenje, saopšteno je iz Kantonalnog suda.

Optužen je i da je pribavio falsifikovanu diplomu više ekonomske škole koju je upotrebio prilikom zaposlenja u navedeno ministarstvo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije