SP Qatar 2022.

Hronika

Zbog sajber napada ostali i bez desetina hiljada maraka

Zbog sajber napada ostali i bez desetina hiljada maraka
Foto: Ilustracija | Zbog sajber napada ostali i bez desetina hiljada maraka

BRČKO - Policija Brčko distrikta BiH je u prethodne tri godine evidentirala više slučajeva sajber napada na računarske sisteme građana i poslovnih subjekata iz Brčkog i BiH, kao i njihovih poslovnih saradnika, pri čemu su uzrokovane materijalne štete u pojedinačnim iznosima od više desetina hiljada maraka.

Kako su obrazložili iz policije, riječ je o slučajevima kada napadač iskorištavajući sigurnosne propuste računarskih sistema koristi zlonamjerne kodove u prilogu e-maila, neovlašteno pristupa sadržajima e-mail komunikacije među poslovnim subjektima, presreće e-mail poruke koje sadrže fakture za plaćanje i mijenja broj bankovnog računa na koji treba uplatiti novac.

"Napadači vješto podešavaju e-mail poruke čije su izmjene često neprimijetne, a brojevi izmijenjenih bankovnih računa obično nisu s područja BiH što se može utvrditi na osnovu IBAN početnih oznaka računa", pojasnili su iz policije.

Takođe su evidentirani i slučajevi Ransomware napada kada upotrebom softvera sa zlonamjernim kodom napadač vrši kriptovanja svih elektronskih podataka čineći tako nedostupne i neupotrebljive elektronske dokumente, baze podataka i knjigovodstvene softvere, ucjenjujući potom žrtve tražeći od njih veliku novčanu naknadu za otključavanje podataka.

"Policija Brčko distrikta BiH upozorava građane i poslovne subjekte da povećaju oprez i ne otvaraju priloge iz sumnjivih poruka, da provjere brojeve bankovnih računa na koje vrše uplate, da vrše provjere istih kroz telefonsku komunikaciju s poslovnim saradnicima, te da izvrše provjere sumnjivih e-mail poruka i domenskih naziva", navode iz policije. 

Takođe, savjetuju da se ne vrše uplate traženih naknada, jer to ne garantuje da će napadači omogućiti oporavak kriptovanih sadržaja, kao i da se računarski uređaji zaštite ažuriranim antivirusnim softverima, da se isključe po završetku radnog vremena.

Savjetuje se da se redovno vrši i sigurnosno kopiranje podataka i da se sigurnosne kopije čuvaju na izvanmrežnim uređajima.

"Na web stranici pod nazivom www.nomoreransom.org čiji je partner i Policija Brčko distrikta BiH, dostupna su uputstva i alati koji mogu pomoći prilikom dekripcije podataka", dodaju iz policije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije