Obrazovanje

UNIBL: Maturantima predstavljena ponuda fakulteta (VIDEO)

UNIBL: Maturantima predstavljena ponuda fakulteta (VIDEO)
Foto: Dražan Pozderović | "Dan otvorenih vrata" UNIBL: Maturantima predstavljena ponuda fakulteta

BANJALUKA - Više od 2.000 maturanata iz svih dijelova Srpske posjetilo je manifestaciju "Dan otvorenih vrata" Univerziteta u Banjaluci, te su dobili sve informacije o fakultetima na kojima planiraju nastaviti svoje školovanje.

Naime, na ovoj manifestaciji budućim studentima predstavile su se sve članice Banjalučkog univerziteta, te su maturanti imali priliku da preko svojih budućih kolega bolje upoznaju zanimanje kojim žele da se bave u budućnosti.

Rade Janjić, predstavnik Studentske organizacije Šumarskog fakulteta, ističe da je ovaj fakultet nudi dosta mogućnosti.

"Mi imamo najbolje uslove za studiranje, prije pola godine smo čak dobili i novu zgradu za studiranje, koja zadovoljava sve evropske i svjetske standarde. Upisom ovog fakulteta studenti stiču svoje znanje kako iz prirodnog, tako i iz teorijskog dijela", kazao je Janjić, dodajući da maturanti koji se odluče za upis ovog fakulteta sigurno neće požaliti.

Valentina Todorović kaže da ima želju da upiše Ekonomski fakultet jer joj nudi mnogo mogućnosti za dalji nastavak karijere.

"Nadam se da ću upisati željeni fakultet jer sam sada maturant Ekonomske škole i nastavila bih u tom pravcu", kazala je Todorovićeva.

Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS, izjavio je da su uslovi za studiranje na Univerzitetu u Banjaluci među najboljima u regionu, a Vlada Republike Srpske kontinuirano radi na podizanju kvaliteta obrazovanja.

Kako je istakao, Univerzitet u Banjaluci konstantno napreduje na svjetskim akademskim listama.

"'Dan otvorenih vrata' Banjalučki univerzitet tradicionalno organizuje i ova aktivnost ima dobre rezultate jer studenti maturantima objašnjavaju osnovne stvari o studiranju", rekao je Budimir.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, naglasio je da na tu aktivnost dolaze maturanti iz najvećeg dijela Srpske.

Kako je rekao, Studentski parlament i Unija studenata maksimalno promovišu Univerzitet i studijske programe, te da banjalučki fakulteti nude brojne prednosti.

"Omogućili smo praktično besplatno studiranje na Univerzitetu u Banjaluci i gotovo besplatan studentski smještaj", podsjetio je Gajanin, te istakao da će ove akademske godine biti akreditovano nekoliko novih studijskih programa.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, poručio je mladim ljudima da buduća zanimanja biraju u skladu sa svojim afinitetima, ali da svakako vode računa i o potrebama tržišta rada.

Nikola Šobot, predsjednik Studentskog parlamenta, rekao je da je "Dan otvorenih vrata" manifestacija koja okuplja maturante iz cijele Srpske.

"Maturanti će moći obići sve štandove fakulteta gdje će se upoznati sa svim potrebnim informacijama koje treba da znaju o budućem fakultetu", rekao je Šobot.

Prema njegovim riječima, ovo je najvažnija odluka u njihovim životima jer biraju svoju budućnost i zanimanje koje će im kasnije otvoriti mnoga vrata.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Andrej Ševa rekao je da je na manifestaciju u Banjaluku stiglo oko 2.000 maturanata iz cijele Srpske.

"Već drugu godinu zaredom univerzitetsku dvoranu punimo mladim ljudima i budućim studentima", rekao je Ševa.

Naime, "Dan otvorenih vrata" organizuje se u okviru manifestacije "Dani studenata" Univerziteta u Banjaluci, čiji je cilj afirmacija i promocija studentskog života, a ove godine traje do 24. aprila, i ponudiće široku paletu aktivnosti, Studentske sportske igre i Festival fakulteta, projekcije na otvorenom, mnoge radionice, edukacije, predavanja i panel-diskusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije