Obrazovanje

Dobojski đaci žele na studije u Rusiju, jezik nije prepreka

Dobojski đaci žele na studije u Rusiju, jezik nije prepreka
Foto: N.N. | Dobojski đaci žele na studije u Rusiju, jezik nije prepreka

DOBOJ - Nepoznavanje ruskog jezika nije prepreka za studiranje u toj zemlji, a 65 mjesta slobodno je za srednjoškolce iz BiH koji bi željeli da akademsko zvanje steknu na nekom od 400 univerziteta u Rusiji.

"Nije strašno ako neki kandidat ne zna ruski jezik. Slobodno može da se prijavi za stipendiju i izabere pripremni fakultet gdje će godinu dana učiti ruski jezik, i to ulazi u tu stipendiju. Stipendija pokriva samo studiranje. Na studentu je da plati putovanje i medicinsko osiguranje. Smještaj plaćaju studenti, ali to je zaista simboličan iznos", kazala je Anastasija Gajdalenok, ataše za kulturu i obrazovanje u Ambasadi Rusije u BiH.

Među bh. studentima najpopularnije su studije lingvistike i medicine, konkurs za stipendije je otvoren do 20. februara, a na online prezentaciji svoje favorite među fakultetima potražili su maturanti Ekonomske škole iz Doboja.

"Nama koji završavamo srednju školu uvijek zvuči primamljivo da studiramo negdje van zemlje. Najradije bih upisao informatiku, softverski inžinjering. Raspitivao sam se i čuo da ruska ambasada nudi stipendije našim učenicima, i to mi zvuči jako primamljivo", iskren je Pavle Kovačević.

Sandra Škorić nam je rekla da joj ne bi bio problem da ode u Rusiju bez obzira što je ta zemlja daleko.

"Najradije bih studirala informatiku. Trenutno ne učim ruski jezik, ali bih voljela", rekla je ona.

Iz Gradske uprave poručuju da su dobojski srednjoškolci ranije već odlazili na studije ne samo u Rusiju, nego i u Kinu i SAD, a onima koji su se obraćali za pomoć pružena je finansijska podrška.

"Ja ću izdvojiti primjer djevojke koja je 2016. dobila stipendiju da studira u Kini. Obratila se Gradskoj upravi. Tadašnji gradonačelnik joj je izašao u susret i grad je pokrio troškove zdravstvenog osiguranja, kao i troškove putovanja", rekao je Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja.

"Ekonomska škola je na početku tekuće školske godine uvela učenje ruskog jezika kao drugog stranog za đake koji su taj jezik već učili u osnovnoj školi", kaže Tijana Vasiljević Stokić, direktorica te škole, te dodaje da su tada stupili u kontakt sa predstavnicima ruske ambasade, a dolazak atašea je, nada se, početak buduće saradnje.

"S obzirom na to da je riječ o stručnoj školi, nadamo se da ćemo ovu saradnju sa ruskom ambasadom proširiti ne samo na izučavanje jezika i kulture, već da probamo da omogućimo našim đacima kvalitetnu praksu, odnosno izučavanje stručno-teorijskih predmeta iz oblasti ekonomije, prava i trgovine", rekla je Vasiljević Stokićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije