Obrazovanje

Dvije inovacije učenika iz Bihaća okićene zlatom

Dvije inovacije učenika iz Bihaća okićene zlatom
Foto: N.N. | Dvije inovacije učenika iz Bihaća okićene zlatom

BIHAĆ - Učenici Una Sana koledža iz Bihaća su osvajanjem dvije zlatne medalje ostvarili izuzetan uspjeh na Internacionalnom festivalu inženjeringa i tehnologije (IFEST), koji je nedavno održan u Tunisu.

Organizator ovog natjecanja učenika srednjih škola, koje je najznačajnije ove vrste na prostoru Afrike, bila je Tuniška asocijacija za budućnost nauke i tehnologije (ATAST), a sudjelovalo je oko 100 učesnika iz 25 zemalja.

Nedim Korčić i Adnan Alijagić osvojili su zlatnu medalju svojim projektom "Samoobnavljajući beton", a identičan uspjeh ostvarili su Adnan Delić i Aladin Mušić, koji su predstavili projekat "Prirodni filter za prečišćavanje vode".

Projekat "Samoobnavljajući beton" baziran je na uzgoju i razvoju bakterije Bacillus pasteuri, koja živi u močvarnim područjima, a hemijskim putem stvara kalcit, odnosno neku vrstu prirodnog cementa.

Koričić i Alijagić kažu kako su ovu bakteriju pronašli i izolovali iz mulja kanalizacionog sistema u Bihaću, a njen uzgoj je potrajao mjesec dana.

"Suština projekta je da se u beton pomiješa bakterija, kao i hemikalije kojima se ona hrani. U dodiru s vodom bakterija se aktivira i počinje stvarati kalcit, koji potom popunjava pukotine u betonu koje nastaju erozijom ili djelovanjem vremenskih uslova. Na taj način se, samoobnavljajućim putem, produžavaju dugotrajnost i čvrstina betona", objašnjavaju mladi inovatori.

Kada je riječ o drugom projektu, radi se o filteru za prečišćavanje vode koji je baziran na klipu kukuruza i riječnoj sedri.

Ovaj filter odstranjuje kontaminirane supstance i nečistoću iz vode, te povećava njen zdravstveni kvalitet. Sastoji se od nekoliko slojeva ogoljenog klipa kukuruza, a čini ga i sediment riječne sedre. Učenici kažu kako se radi o ekološkom i veoma jeftinom proizvodu, a njegova primjena je moguća širom svijeta.

Dodaju kako je filter prošao zahtjevna testiranja na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, gdje je potvrđena njegova efikasnost.

Učenici pomenutog koledža redovno sudjeluju na brojnim svjetskim natjecanjima u oblasti inovacija i uvijek postižu zapažene rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije