Obrazovanje

Fakulteti poluprazni: Univerzitet u Bihaću raspisao drugi upisni rok

Fakulteti poluprazni: Univerzitet u Bihaću raspisao drugi upisni rok
Foto: Ilustracija | Fakulteti poluprazni: Univerzitet u Bihaću raspisao drugi upisni rok

BIHAĆ - Na svim fakultetima Univerziteta u Bihaću još ima dosta slobodnih mjesta, pa je Senat ove visokoškolske ustanove raspisao drugi upisni rok koji će trajati sve do 13. septembra.

U prvom upisnom roku, od 745 studenata, koliko je ukupno predviđeno upisnim planom, upisano je njih tek oko 57 posto, potvrdio je Nevzet Veladžić, rektor Univerziteta.

"Najveći interes iskazan je za Fakultet zdravstvenih studija, gdje je potpuno ispunjena kvota studenata za redovni studij, a ostalo je tek nešto malo mjesta za vanredne studente. Očekujemo da i taj broj u ovome drugom upisnom roku bude popunjen", istakao je Veladžić.

Prema njegovim riječima, najmanji interes vlada za upis na Biotehnički i Pedagoški fakultet, dok je na Tehničkom fakultetu već u prvom upisnom roku popunjeno skoro 80 posto predviđenih mjesta, a najveći interes je za studij informatike, građevinarstva i elektrotehnike.

Dekan ovog fakulteta Atif Hodžić ipak ističe kako su proteklih godina bili primorani da znatno smanje upisne kvote.

"Nažalost, najveći broj studenata s područja Unsko-sanskog kantona, koji žele studirati tehničke fakultete, odlučuje se za studij u Sloveniji, jer u toj zemlji nude našim studentima besplatno školovanje", kaže Hodžić.

Slično stanje je na većini ovdašnjih fakulteta koji iz godine u godinu kubure sa sve manjim brojem studenata. Uzroci znatno smanjenog interesa za studiranje na Univerzitetu u Bihaću su višestruki, a jedan od njih je da sve veći broj mladih ljudi iz Unsko-sanskog kantona nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja odlazi van granica BiH.

Dobri poznavaoci situacije na Univerzitetu u Bihaću, međutim, smatraju kako su ovakvoj situaciji u proteklom periodu kumovala brojna negativna dešavanja vezana za ovu visokoškolsku ustanovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije