Obrazovanje

Filološki fakultet u Banjaluci: Veliko interesovanje za kurs španskog jezika

Filološki fakultet u Banjaluci: Veliko interesovanje za kurs španskog jezika
Foto: Arhiva Nezavisne novine | Filološki fakultet u Banjaluci: Veliko interesovanje za kurs španskog jezika

​Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci već godinama organizuje besplatne kurseve stranih jezika, a ove godine u ponudi su kursevi engleskog, njemačkog, ruskog, ali i španskog jezika, koji je ovogodišnji novitet, potvrdili su za "Nezavisne novine" iz ove obrazovne ustanove.

"Prijave za besplatne kurseve, koji će se održavati na Filološkom fakultetu, moguće su do 11. februara ove godine. Kursevi će biti održavani jednom nedjeljno u trajanju od 120 minuta ili dva puta po 60 minuta, u periodu od 26. februara do 31. maja, a detalji za prijavu na kurseve objavljeni su na sajtu Filološkog fakulteta", kazao je za "Nezavisne" Dario Stanković, portparol Univerziteta u Banjaluci, i napomenuo da je održavanje ovih kurseva postala već dugogodišnja praksa.

Nataša Vučenović Gnjato, sa Katedre za romanistiku Filološkog fakulteta, kazala je za "Nezavisne" da kurseve već tradicionalno drže studenti četvrte godine, u okviru metodičke prakse. "Izuzetak je kurs španskog jezika, koji će držati lektorka španskog jezika Klaudia Kastanedo Vega, koja posjeduje master iz podučavanja španskog jezika kao stranog, a u akademskoj 23/24. godini predaje na Filološkom fakultetu, u okviru saradnje koju Univerzitet u Banjaluci ima sa Ambasadom Španije", kazala je Vučenović Gnjato i napomenula da je španski jezik novitet i način da se obogati ponuda kurseva. "Za sada je veliko interesovanje za kurs španskog jezika", potvrdila je ona.

Biljana Babić, dekanica Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kazala je za "Nezavisne" da joj je jako drago što ove godine u ponudi imaju i španski jezik. "Budući da smo ove godine, po osnovu potpisanog sporazuma između Univerziteta u Banjaluci i španske ambasade sa sjedištem u Sarajevu, dobili španskog lektora koji je počeo sa radom u toku ove akademske godine, obogatili smo i ponudu kurseva. Gospođa Klaudia drži časove za naše studente kao izborni predmet, a paralelno smo je zamolili, na šta je ona i pristala, da predaje i španski jezik u okviru održavanja besplatnih kurseva. To je jedna novina i jedno osvježenje, a interesovanja ima, kako za španski kao izborni predmet, tako i za kurs", potvrdila je Babićeva.

Dodaje da su engleski, njemački i ruski bili u ponudi besplatnih kurseva i prethodnih godina. "Ovo je sa jedne strane odlična praksa naših najboljih studenata, prijave su otvorene za sve zainteresovane starije od 18 godina, i što je najvažnije, besplatno je. Moram napomenuti da nije za dječji uzrast, moraju biti punoljetne osobe, a najčešće su to naši studenti i zaposleni sa cijelog Univerziteta. Nisam čula da se bilo gdje drugo održavaju besplatni kursevi četiri jezika, osim kod nas", rekla je Babićeva.

Napomenula je da je održavanje kurseva obično u dva termina, ali, kako kaže, najčešće je to stvar dogovora između predavača i polaznika. "Ne mogu prognozirati koliko će ove godine biti polaznika, ali brojnost je uvijek izuzetna, pogotovo za ove jezike koji su i prije naznačeni u ponudi. Bilo je na stotine polaznika, a ne sumnjam da će tako biti i ove godine. Dosadašnja praksa je pokazala da je najviše polaznika biralo engleski jezik, i on nam je na mjestu broj jedan po broju zainteresovanih", kazala je Babićeva.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije