Obrazovanje

Gimnaziju pohađa najmanje učenika ikad, prijeti joj gašenje

Gimnaziju pohađa najmanje učenika ikad, prijeti joj gašenje
Foto: Zlatan Čekić | Gimnaziju pohađa najmanje učenika ikad, prijeti joj gašenje

SANSKI MOST - Gimnaziju u Sanskom Mostu u školskoj godini koja je započela ukupno će pohađati tek 56 učenika, što je daleko najmanji broj u dugoj i bogatoj istoriji ove obrazovne ustanove.

Prema riječima Nasutiona Kljunića, direktora te srednje škole, već više godina se susreću s velikim problemom koji je vezan za nedovoljan broj učenika koji žele da pohađaju ovu školu.

I ove godine muku muče da formiraju odjeljenje u prvom razredu, s obzirom na to da je upisano svega 15 đaka, što je manje od broja učenika propisanih važećim pedagoškim standardima.

"Prvobitno smo upisali 18 učenika, ali su nas trojica napustila i upisala drugu školu. Nažalost, procesi koji se odvijaju posljednjih godina ne daju nam nadu u optimizam jer je interes učenika i roditelja za gimnazijsko školovanje sve manji. U posljednje vrijeme imamo situaciju da se razmatraju planovi da se Gimnazija ukine i inkorporira u neku drugu školu, čime bi nakon duže od šest decenija prestala da postoji", kazao je Kljunić.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija demotiviše i prosvjetne radnike koji već godinama strahuju za egzistenciju, a neki od njih su u međuvremenu već napustili posao i potražili sreću u inostranstvu. Gimnazija je od svih obrazovnih ustanova u Sanskom Mostu pretrpjela najveće posljedice ukupnih društvenih kretanja u posljednjoj deceniji.

Prije svega to se odnosi na porast interesovanja za obrazovanje u praktičkim zanimanjima koja su cijenjena i tražena u inozemstvu, a drugi razlog je demografske prirode i odnosi se na intenzivno iseljavanje domaćeg stanovništva u zapadnoevropske zemlje, zbog čega je sve manji broj učenika na ovim prostorima.

Slična situacija je i sa Srednjom poljoprivrednom školom "Sanus futurum", gdje je u prvi razred upisano svega 13 učenika. Prema riječima direktora ove obrazovne ustanove Senada Tičevića, školu iz godine u godinu upisuje sve manji broj učenika, a migracije stanovništva u strane zemlje su učinile svoje, tako da danas školu pohađa ukupno tek pedesetak đaka.

Upisne planove ostvarila je samo Mješovita srednja škola, gdje je najveće interesovanje učenika za zanimanja programer na CNC mašinama, ekonomista i elektrotehničar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije